Home

Nieuws 1 reactie

Push voor Braziliaans vertrek uit Mercosur

Brasilia – Brazilië moet uit de douane-unie van Mercosur stappen. Dat vindt Renan Calheiros, de voorzitter van de Braziliaanse senaat. Calheiros is niet zomaar een politicus: hij wil onder voorwaarden president Dilma Rousseff's kabinet redden. Als Brazilië de douane-unie verlaat, kan dit een vrijhandelsdeal van het land met de EU bespoedigen.

De Braziliaanse economie lijkt dit jaar te krimpen. De kritiek op de hoge kosten die de aankomende Olympische Spelen in Rio de Janeiro met zich meebrengen en aanhoudende corruptieschandalen, maken dat de regering van Rousseff onhoudbaar lijkt. Ze leidt een ingewikkelde en, zoals in Brazilië gebruikelijk, omvangrijke coalitie van partijen.

Coalitiepartner PMDB

Calheiros heeft namens de machtige PMDB, de grootste individuele partij, een serie voorstellen voor hervormingen ingediend. De PMDB is de belangrijkste coalitiepartner van Rousseff's Arbeiderspartij. In haar 'Agenda Brasil' staan 28 maatregelen. Het plan is overgebracht naar de minister van financiën en druisen deels in tegen staand beleid. Dat geldt zeker voor het plan Mercosur te verlaten.

De landbouwlobby en de industriële lobby steunen het plan. Volgens hen worden vrijhandelsdeals bemoeilijkt omdat sommige landen binnen Mercosur, lees Argentinië en Venezuela, helemaal niet zulke goede vrienden van de vrije markt zijn. Ook de grootste oppositiepartij is voor herziening van Mercosur.

De Europese landbouwlobby is overwegend negatief over een handelsdeal met Mercosur, omdat Brazilië en Argentinië stevige concurrenten zijn.

Eén reactie

  • ed12345


    Brazil s in zekere zin net als nederland heel eg afhankelijk van Export wat de landbouw aangaat Wat vlees betreft is NL geen match voor Brazil

Of registreer je om te kunnen reageren.