AlgemeenNieuws

Politiek vraagt actie voor varkenshouders

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de morele plicht de varkenshouderij tegemoet te komen, vinden CDA en VVD in de Tweede Kamer.

“Het probleem is zo groot; er móét iets gebeuren, anders zullen veel gezinsbedrijven in de varkenshouderij omvallen”, zegt Tweede-Kamerlid Jaco Geurts (CDA).

‘Brandbrief op de agenda van overleg 7 september’

VVD’er Helma Lodders zegt dat de staatssecretaris de vorige week verzonden brandbrief van de varkenssector op de agenda moet zetten tijdens het overleg op 7 september met de Europese collega’s. Zij zal de staatssecretaris daarover in de aanloop naar dat overleg bevragen.

Rol kabinet om varkenshouderij te helpen

Het CDA  vraagt Dijksma aan te geven welke rol zij ziet  voor het kabinet om de varkenshouderij te helpen. Geurts ziet dat de ernst van de situatie nu langzamerhand ook door lijkt te sijpelen naar de rest van de maatschappij.

Geurts zegt dat het Platform Varkensvleesketen (Nederlandse Vakbond Varkenshouders, Centrale Organisatie voor de Vleessector, LTO Nederland en Nevedi) in een brief aan de staatssecretaris een aantal duidelijke punten op tafel heeft gelegd. “De vraag is of de staatssecretaris bereid is er energie in te steken.” Aan zijn partij zal het niet liggen, zegt Geurts: “Het CDA staat achter de varkenshouderij in Nederland.”

Geen verdergaande regels opleggen

De VVD vindt dat de staatssecretaris in elk geval al verlichting kan brengen door geen regels op te leggen, die verder gaan dan wat de Europese Unie verlangt. De keuringskosten kunnen volgens haar ook omlaag, “nog los van de vraag of de overheid dat wel moet doen. Onze opvatting is dat het bedrijfsleven de keuring beter zelf en goedkoper kan doen”.

Inspanningen staatssecretaris voor betere afzet

In de brief vraagt de varkenssector om een aantal  inspanningen van de staatssecretaris, die moeten bijdragen aan de verbeterde afzet van varkensvlees, de verbetering van de structuur van de varkenshouderij, verlaging van de (overheids-)kosten en het wegnemen van extra eisen boven de Europese regels.

Mestdistributeurs merken effect malaise varkenshouderij

De malaise in de varkenshouderij heeft inmiddels waarneembare effecten op de betalingstermijnen.  Secretaris Meststoffendistributie van Cumela Hans Verkerk zegt dat mestdistributeurs merken dat varkenshouders langer wachten met betalen voor de afgevoerde mest.  “De veehouderij is altijd redelijk op tijd met betalen, beter dan de overheden”, zegt Verkerk. “Maar we zien nu wel dat de betalingstermijnen aan het oplopen zijn. Ons advies aan onze leden is om de debiteuren goed in de gaten te houden.”

Voerleveranciers wachten langer op geld

Hetzelfde doet zich voor bij de voerleveranciers, ook die moeten langer op hun geld wachten. De situatie is niet zo ernstig dat ook aanpalende bedrijfstakken onoverkomelijke problemen krijgen.

De varkenshouderij vraagt in de brief aan de staatssecretaris om snelle Europese regels, die afnemers (supermarkten) verplichten om binnen 30 dagen te betalen voor verse producten.

Lees de brief van de varkensvleesketen aan staatssecretaris Sharon Dijksma

Beheer
WP Admin