Home

Nieuws 6 reacties

Niels Lentjes persoonlijk failliet

Arnhem – Niels Lentjes is dinsdag persoonlijk failliet verklaard door rechtbank Gelderland in Arnhem. De voormalige jonge mesthandelaar laat weten dat hij misschien in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Dit moet hij uiterlijk woensdag 26 september aangeven. Curator in deze zaak is Bavo König van Hekkelman Advocaten en Notarissen.

Ministerie vraagt faillissement aan

Het faillissement is aangevraagd door het ministerie van Economische Zaken met een steunvordering van curator Chris Diks van de eerder failliet verklaarde onderneming Mesthandel Niels Lentjes bv. Laatstgenoemde onderneming van Lentjes ging in april 2013 op de fles. Er zijn meer dan 30 schuldeisers die samen ruim zeven ton tegoed hebben. Het ministerie van Economische Zaken is één van de grootste schuldeisers. Mesthandel Niels Lentjes bv moet namelijk nog steeds een boete betalen van ruim twee ton aan het ministerie, vanwege handel in zwarte mest in 2009. Het ministerie en andere schuldeisers hebben tot op heden nog niets ontvangen.

Lentjes: ik heb niets meer

In een reactie op het persoonlijk faillissement reageert de inmiddels 22-jarige Lentjes rustig. "Ik moet nog overwegen of het zinvol is om hoger beroep aan te tekenen", zegt hij. "Als je niets meer hebt, kan niemand je iets afpakken. Ik ben een aardige kale kip aan het worden."

Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat de Holding van Lentjes, Niels Lentjes Holding bv, niet meer op naam staat van Lentjes zelf, maar op naam van Marten de Koning met een adres in Frankrijk. De bv is inmiddels in 'liquidatie'. De Koning: "Ik heb de holding overgenomen met als doel deze op te heffen." Opheffen van een besloten vennootschap is overigens alleen mogelijk als alle tegoeden binnen zijn en voldaan is aan alle schulden.

De Koning (76) zegt als adviseur op te treden namens Niels Lentjes. "Ik ondersteun Niels. Wat betreft de twee faillissementen, die zaken ga ik keihard aanpakken. Het ministerie en curator Diks spelen een spelletje", aldus De Koning.

Mestboete niet voldaan

De grote mestfraudezaak hangt Lentjes nog steeds boven het hoofd. In oktober vorig jaar liet het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) in een hoger beroep twaalf boetes, voor het op grote schaal uitrijden van mest met omzeiling van de meststoffenboekhouding, grotendeels in stand. Totale boete is bijna €800.000. Dit is inclusief de €200.000 boete die de failliete mesthandel opgelegd heeft gekregen. Tot op heden heeft de veroordeelde nog geen cent betaald. Over deze zaak wil Lentjes niets zeggen.

Moeite met beschuldiging

Met de uitspraak van de rechters in de mestfraudezaak heeft Lentjes minder moeite. Waar hij zich wel over kan opwinden is een andere zaak. De ondernemer heeft een ton boete boven zijn hoofd hangen plus een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf, vanwege het kopen van fourage zonder daarvoor te betalen. Lentjes heeft hoger beroep aangetekend. Wanneer deze zaak een vervolg krijgt, is onduidelijk. Lentjes laat weten dat hij bij de desbetreffende fouragehandel betrokken was, maar niet de enige was. "Iemand heeft mij een pootje gelicht", zegt hij.

Auto-ongeluk

Terugkijkend naar de afgelopen zes jaar laat Lentjes weten dat hij 'niet blij is', maar ook 'niet verdrietig'. "Ik blijf er rustig onder. Ik kan nu niet veel meer. Ik heb een auto-ongeluk gehad." Lentjes vertelt dat hij er een zware hersenschudding aan overhield en vervolgens te snel weer aan het werk ging. "Ik rij nu rondjes en drink koffie bij vrienden. Ik heb nog nooit een uitkering aangevraagd", verzekert hij. Op de vraag hoe hij dan aan geld komt antwoordt hij: "Ik heb in het verleden geld uitgeleend. Beetje bij beetje wordt dat nu terugbetaald."

Lees het artikel over Niels Lentjes dat is verschenen in weekblad Boerderij van 3 september 2013 (pdf):
Wonderkind in de verdachtenbank

Laatste reacties

 • hans en marry

  arme niels

 • pc

  Komende 40 jaar kan hij wel gaan werken..... voor zijn schuld eisers!

 • 1455

  hoe kan hety nou ,hij belde onlangs nog voor stalmest uitterijden ?

 • gvanlaar

  Tword tijd dat hij echt een keer achter de tralies verdwijnt. Zoveel rottigheid uitgehaald met mesthandel en zoveel boeren bedrogen met fourage. En geen cent betalen! Zet maar vast en laat hem maar werken netzolang tot die 800.000verdiend is. Dan weet hij hopelijk een klein beetje hoeveel geld dat is en hoe verrot hijzelf is!!!

 • Dysa

  Mag meneer de Koning wel haast maken met z'n 76 jaar, want statistisch gezien heeft hij niet lang meer.

 • Jan van het Zand

  De superlatieven over deze jonge ondernemer waren niet van de lucht. 
  Hier is Nederland trots op.
  Hij haalde de kranten, TV, Radio. en zelfs De Boerderij liet hem prijken in artikelen.  Een schooljongen als ondernemer: Zie hier is hij in de weer met wel 4 mobiele telefoons. 

  Het kon niet op met de media-aandacht. Lentjes als voorbeeld van de ondernemende jeugd........

  Ja, het kan verkeren. 

  Maar hoe zat het nu met de waarheidsvinding van de media????? 
  Niels was een ondernemer, maar was hij een ondernemer in legale activiteiten??? 
  Naar nu blijkt niet, maar was dat toen wel onderzocht door de journalisten.....?
  Of gingen de journalisten mee in de jongensdroom van iedereen.....????

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.