Home

Nieuws 4 reacties

Minder omzet en meer winst voor ForFarmers

Lochem - Veevoerbedrijf ForFarmers, dat mikt op een beursgang in 2016, kampt met de gevolgen van de lagere grondstofprijzen. Het bedrijf zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar dalen, hoewel het bedrijf profiteerde van wisselkoerseffecten en overnames, zo bleek uit de cijfers vrijdag.

De omzet lag met €1,16 miljard 1,2 procent lager dan een jaar eerder. Onder de streep resteerde na zes maanden een bedrag van €22,9 miljoen, fors meer dan de €18,8 miljoen een jaar eerder. Dat was volgens het bedrijf vooral te danken aan lagere kosten na een herfinanciering in oktober vorig jaar.

Yoram Knoop, CEO ForFarmers meldt in het begeleidende persbericht bij de halfjaarcijfers dat de marktomstandigheden in de agrarische sector uitdagend blijven en de inkomsten bij boeren onder druk staan. Hij verwacht, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, een hogere nettowinst over het hele jaar 2015 ten opzichte van 2014.

Meer voer in Nederland

In Nederland steeg in de eerste helft van dit jaar de totale afzet van voer met 3,1 procent naar 2,0 miljoen ton. Met name in het tweede kwartaal van 2015 zijn de volumes in de rundveesector gestegen als gevolg van het afschaffen van de melkquotering, aldus het concern. De varkenssector kampt nog steeds met een krimp, ondanks een lichte groei van het marktaandeel. Voor de andere sectoren geldt dat er sprake is van een lichte stijging van het volume.

Stabiele afzet in Duitsland en België

De hoeveelheid afgezet voer in Duitsland en België bleef nagenoeg stabiel ten opzichte van voorgaand jaar. In zowel de varkenssector als in de pluimveesector is sprake van een lichte groei. De afzet in de rundveesector daalde. Volgens ForFamers doordat veel boeren tot 1 april boven de melkquotumgrens hadden geproduceerd. Daarnaast is er minder afzet geweest door de lage melkprijzen met als gevolg minder inzet van mengvoer.

Volumedaling in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk daalde het volume voer met 4 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit werd veroorzaakt door de daling van volume in het DML-segment (Dry, Moist, Liquid) als gevolg van een achterblijvende vraag vanuit de markt. Oorzaak hiervan waren de lagere melkprijzen en de overvloedige voedergewassen die beschikbaar waren. ForFarmers zegt verder een solide vooruitgang geboekt te hebben in de varkenssector.

'Meer stoppers in veehouderij'

ForFarmers houdt rekening mee dat de rendementen in de rundvee- en varkenssector naar verwachting niet op korte termijn verbeteren, waardoor volumes onder druk blijven staan. 'Het aantal boeren (met met name kleinere bedrijven) dat stopt zal naar verwachting toenemen. Een stringent debiteurenbeheer blijft belangrijk', aldus de coöperatieve onderneming.

Volgend jaar beursgang

ForFarmers liet eind 2013 al weten de mogelijkheden voor een beursgang te onderzoeken. Momenteel wordt een selectie gemaakt uit een aantal banken en adviseurs voor de begeleiding. Een besluit hierover zal worden genomen tijdens de Algemene Vergadering in 2016.

In mei 2015 is het vermogen op naam gesteld voor de in 2014 benutte voerequivalenten. Per 30 juni 2015 had Coöperatie FromFarmers 66,1 procent van de certificaten in ForFarmers BV. Per die datum hield de coöperatie een direct belang van 25,5 procent en hielden de leden van de coöperatie middels de participatierekeningen een belang van 40,6 procent. Het belang van overige certificaathouders (niet zijnde de coöperatie) is verder gegroeid van 31,1 procent eind 2014 naar 33,9 procent.

Laatste reacties

 • leftturn

  toch eens vragen hoe zij het wel voor elkaar krijgen hun afnemers meer te laten betalen voor hun product.

 • .....

  Minder omzet, meer winst? Daar moet je dus je voer niet halen................

 • tonny60

  goedkope grondstoffen.Wie kent niet het aflatoxineschandaal van enige tijd geleden

 • jonge722

  Lagere kosten en valutavoordeel heren. First class provider!

Of registreer je om te kunnen reageren.