Home

Nieuws

Minder omzet combinatie Kraft en Heinz

Pittsburgh – Kraft Foods heeft het afgelopen kwartaal $4,5 miljard (€4 miljard) omzet geboekt, bijna 5 procent minder dan een jaar eerder.

Het voedingsbedrijf zag de nettowinst met 14 procent toenemen tot omgerekend $551 miljoen (€499 miljoen). Fusiepartner Heinz zag de omzet ook ruim 4 procent dalen maar boekte wel een groot verlies.

Profiteren van lage melkprijs

Kraft en Heinz rapporteren samen de kwartaalcijfers. Het betreft het laatste kwartaal voordat de bedrijven fuseren. Kraft zag de vraag naar dranken afnemen terwijl haar zuivelactiviteiten profiteerden van de lagere melkprijs. Kraft maakt onder meer zachte kazen van het merk Philadelphia, Oscar Meyer worstjes en Maxwell House koffie.

Groter verlies Heinz

Heinz boekte een verlies van $53 miljoen tot $344 miljoen (€312 miljoen). De fabrikant van een breed assortiment sauzen verhoogde de prijzen netto met gemiddeld ruim 4 procent. De afzet daalde onder meer door logistieke problemen in Venezuela en met de Ramadan samenhangende terugloop van verkopen in Indonesië.

Wisselkoers doet pijn

De Amerikaanse ondernemingen hadden beiden te lijden onder de 'harde' dollar. Door de hogere waarde van de dollar valt buiten de VS gerealiseerde omzet in dollars lager uit. De omzet van Kraft werd 1,4 procentpunt gedrukt door het wisselkoerseffect, terwijl de omzet van het meer internationaal gerichte Heinz meer dan 9 procent werd gedrukt.

Fusie moet €1,5 miljard opleveren

Kraft en Heinz zijn op 2 juli gefuseerd. Ze gaan verder als Kraft Heinz Company met een gesplitst hoofdkwartier in Pittsburgh en een voorstad van Chicago. De bedrijven denken samen $1,5 miljard aan kosten per jaar te kunnen besparen. De deal is tot stand gekomen door samenwerking van Berkshire Hathaway, het investeringsverhikel van miljardair Warren Buffett, en het Braziliaanse private equity- huis 3G Capital.

Of registreer je om te kunnen reageren.