Home

Nieuws 26 reactieslaatste update:1 sep 2015

Miljoenenschade door hagel en wateroverlast

Doetinchem - Drie dagen achtereen extreem weer veroorzaakt op verschillende plaatsen flinke schade. Adri Witlox, hoofd agrarische verzekeringen van Interpolis geeft aan dat het onweer met hagel- en hoosbuien van de afgelopen dagen 'zeker enkele miljoenen' gaat kosten.

'Een bui die eens in de vier jaar langskomt', meldden verzekeraars over de extreme regenval met hagel- en hoosbuien die in Zuid-Holland en Noord-Brabant van zondag- op maandagnacht huishield. Van zaterdag op zondag trof het noodweer vooral Veghel en Uden.

Veel meldingen

Op Twitter komen foto's langs van uien die niet meer geklapt hoeven te worden en aardappelen die in water dreven. Bij Almkerk en Werkendam viel 80 mm water. Marien Boersma, directeur Agriver verzekeringen, kreeg maandagochtend al vijftig meldingen binnen, waarvan dertig door hagel en twintig door wateroverlast. Univé geeft aan geen grote maar wel 'veel' schademeldingen te krijgen.

Luc Remijn, team Akkerbouw en vollegrondsgroente Zuidwest Nederland DLV zag in Noord Beveland een flinke strook met hagelschade, dat voor bladafslag zorgde. "Plaatselijk is het triest om te zien." Bij een akkerbouwer in Oud Gastel wordt met man en macht sloten gegraven om het water af te voeren. "Het is moeilijk om in te schatten of het 90 procent of 60 procent onder water staat. De hagel was nog erger dan de regen, we dachten dat de ruiten eruit zouden klappen."

Kassen zwaar beschadigd

Zondagnacht waren het de kassen in de Bommelerwaard die vooral geraakt werden door de hagel. Bij Interpolis kwamen tweehonderd meldingen binnen: veel ruiten stuk in de kassen en gevolgschade aan de gewassen in de kassen. De Onderlinge Fruittelers Hagelverzekering OFH had al zestig schademeldingen binnen en schat dat de hagelbuien van zondagavond een buitengewoon schadebeeld oplevert. Een fruitteler uit Andelst denkt dat de schade van de hele grote stukken hagel meevalt. "Later zal blijken hoe het met de kleine deukjes in het fruit is. Als die er in blijken te zitten, dan is de schade aanzienlijk. Hagel zo tegen de oogst aan, dat heb je niet vaak." Ook rond Arnhem is veel schade bij fruittelers.

Hagelstenen als duiveneieren

De schade in de glastuinbouw kan aardig oplopen, naargelang het gewas dat eronder zit. De komkommerteler op Radio 1 zag hagelstenen zo groot als duiveneieren zijn kas in vijf minuten vernielen. "In twintig jaar tijd waren de komkommerprijzen nog nooit zo goed en dan dit."

Laatste reacties

 • info36

  En Dijksma vind het nog niet te nat om groenbemester te zaaien! Zij staaty synoniem voor heel die ellendige overheid.

 • piethermus1

  Hoezo? Gisteren heb ik gezaaid, omdat er 's avonds buien kwamen. En die kwamen, zodat ik vandaag greppels kon graven. 62 mm in 1 etmaal. waarschijnlijk schade aan gewassen. (Wel beperkt, denk ik) Klimaatsverandering door menselijk handelen. Gewasschade dus door al dat geconsumeer vanwege overdadige gebruik van fossiele brandstoffen. Wie stellen we aansprakelijk? De consumerende burger? De vervuiler dient toch te betalen? (Eigenlijk heb ik blijkbaar net zo veel recht en reden om te gillen en janken, dan tal van die jankende en gillende melkveehouders en jankerds uit andere sectoren. En toch doe ik dat minder snel.)

 • oranje


  hey piethermus1

   

  niet iedere melkveehouder zit te gillen en janken.

  en het weer is niet zo veel veranderd door de jaren heb je van dit soort jaren .

  we hebben Nederland alleen een beetje vol gebouwd met huizen straten enzo nu kan het water negens meer heen.

 • piethermus1

  @oranje
  Uit ervaring en KNMI-gegevens kan ik je melden dat het weer in de jaren 60, 70, 80 en 90 tot 1998 minder extreem was, dan sinds 1998. Nu zijn meerdere dagen van 30plus graden per jaar eerder regel en toen uitzondering (behalve 1975 en 1976). Nu zijn elke jaar meermaals wel ergens extreme buien met extreme hoeveelheden neerslag regel en toen amper aanwezig.
  Kortom; Ga je huiswerk doen.

 • schoenmakers1

  uit gesprekken met oudere mensen heb ik geleerd dat met het weer niks aan de hand is, het is enkel dat de waterschappen het beleid hebben dat water vastgehouden moet worden, zie het hetzelfde als een spons, als deze vol is hebben we een probleem, maar de waterschappen hebben meer een belang bij natuur als bij landbouw lijkt het wel

 • piethermus1

  @schoenmakers  Niks is beledigender om de kletspraat van een stel ouwe idioten voor waarheid aan te nemen en de ervaringsdeskundigheid van lieden die werkelijk schade hadden en hebben, zoals ik, te negeren. Dat is gewoon vals.

 • m.en.a.heijnen1


  Piethermus waneer werdt het leger ingezet voor de oogst ,toen was het dus ook nat

 • piethermus1

  Dat was 1974. Het was toen nat, maar niet zodanig dat er extreme buien waren waardoor gewassen zijn verrot. De regen viel toen ook pas vanaf eind september. Ook dat weet ik uit ervaring. Ook hier hebben een paar ochtenden militairen wat geoogst. Dat zette geen zoden aan de dijk. Ik weet nog dat vlak voor kerstmis, ca 22 december, toen de aardapelen hier gerooid zijn. De machanisatie was er toen niet op berekend. Vierwielaangedreven trekkers waren er amper. Een 65 pk trekker was al heel wat. Het weer was in de winter van 1974-75 zo zacht dat er gewoon in januari in de buurt aardappelen gerooid zijn. Kortom; vertel me wat nieuws.

 • agratax2

  @piethermus1. Jij geeft aan dat oorzaak van dit klimaat gezocht moet worden in Geconsumeer. Hier ben ik het mee eens. Rest de vraag hoe heeft dat geconsumeer plaats kunnen vinden. Mijn antwoord hoe mank ook is; 'Door het eten (te) goedkoop te houden kreeg de consument geld voor Consumeer gedrag. Dus de consument is de schuldige van dit hele debacle en niet de boer. Hij werd gedwongen meer hulpmiddelen te consumeren om dat (te) goedkope eten te produceren.

 • alco1

  Consumptie  en produceren volgt elkaar. Hier is niets mee aan de hand, pure kringloop.
  Dat we aardse brandstoffen gebruiken is de doodsteek voor de opwarming.
  Niet voor niets werd miljoenen jaren olie e.d. gevormd en opgeslagen, waardoor aards leven mogelijk werd.
  Zo is het ook te gek voor woorden dat mest verwerkt moet worden en er nog N ruimte is voor kunstmest. Wat weer veel  aardse brandstof voor nodig is om het te fabriceren.

 • piethermus1

  Wij boeren zijn niks anders dan energieproducenten door zonne-energie om te zetten via gewassen en planten (en landbouwhuisdieren die planten eten) in zuurstof en energie in de vorm van koolwaterstoffen in de vorm van suikers, zetmeel, eiwitten, vetten ectetera. Dat is niks anders dan olie en gas wat ook omgezette zonnenergie is, die vastgelegd wed in planten dier, die vervolgens fossiel werd. Maar de vastgelegde hoogcalorische zonneenergie van (honderden) miljoenen jaren geleden wordt nu in rap tempo door de huidige mensn opgesoupeerd.

 • piethermus1

  http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=231530#.VewEy5fLJrV

  Het kwartje valt. Wie zou Huijbers van ZLTO en zijn mannen toch ingefluisterd hebben?  (en ik stak mijn vinger op)

 • agriholland

  Hou er rekening mee als er zonnepanelen zijn dat de schade zich pas veel later kan manifesteren. De schade aan zonnepanelen is meestal onzichtbaar met het blote oog. Let daarom nu het geproduceerde vermogen vast en controleer later of de productie op peil is gebleven als u hagelschade en zonnepanelen heeft.

  Verzekerd? meldtdat de schade zich later kan openbaren

 • piethermus1

  Maandag of dinsdag a.s. een opiniestukje van mij in Trouw m.b.t. deze materie. Zo is me toegezegd. Het gaat er mij om dat andere burgers dan wij boeren en mensen in een getroffen streek dit gaan lezen en snappen, mensen die besturen en opinies vormen en maken in dit land. Leest maandag of dinsdag Trouw!

 • alco1

  Is dat dan een opinie vraagstuk over de waterschappen of zoals we in eerdere reacties aangaven, over de werkelijke oorzaak van de opwarming van de aarde.( Aanspreken van de aardse energie bronnen )
  Kortom een rechtstreekse aanval op Thieme met haar uitspraak dat vlees eten milieu belastender is dan rond rijden in een Hummer?

 • piethermus1

  De kern van mijn stuk is, is dat wij boeren met gewassen hebben neergslagschade door de klimaatsverandering door broeikasgassen zoals co2 door uitstoot fossiele brandstoffen door uitbundig geconsumeer door de burger. Maar wij boeren kunnen echter door onze planten, gewassen, grassen CO2 in zuurstof omzetten en energie. Wij zijn de enige maatschappelijke speler die dat kunnen. Raar dat sommigen van de samenleving die alleen maar CO@ uitbraakt en zuurstof neemt ons zo bekritiseert. Dit is immoreel en brutaal. Ik wordt gesterkt door het vonnis van de rechter aangespannen door Urgenda. Ik heb er 17 jaar over kunnen denken, wegens eigen schades en waarneming, lezen.en logisch nadenken. Zoiets.

 • piethermus1

  Vandaag in dagblad Trouw.... Iets van mij; een opiniestuk... Het gaat er om dat niet-boeren dit lezen... en dan niet de BNDeStem-lezer, of Tubantia -lezer, of De Gelderlander-lezer, etcetera, maar de stedeling, de burger met een leuke baan en salaris, en een mening, die Trouw leest, NRC, Volkskrant, AD. Maar ja... In de krant van vandaag wordt de vis van morgen verpakt.

 • Peltjes

  Goede opinie Piet, vooral de laatste regel.

 • piethermus1

  Dank je wel! Ja die doet het hem. Ik begon verbanden te leggen na soms bij cynisch te zijn geworden van hoe wij als boeren benaderd worden, ook van gemeentewege aangaande duurzaamheid, omdat ik daar als ZLTO-afdelingsbestuurder met regelmaat gemeenteambtenaren en gemeentepolitiek aan tafel zit. Op een door ons georganiseerd Politiek cafee bij onze ZLTO afdeling Drimmelen na de jaarvergadering in februari was college van B&W aanwezig en daar heb ik een stelling uitgeprobeerd aangaande duurzaamheid en die immorele kant omdat wij boeren als enige maatschappelijke sector CO2 omzetten in zuurstof en energie. De wethouder duurzaamheid heb ik, als spreekstalmeester die middag, zo ongeveer op het hakblok weten te leggen, maar vervolgens uiteraard een uitweg geboden, omdat ik niet wil dat hij te erg voor schut gaat, omdat wij boeren ook gewoon zaken met hem en rest van B&W moeten kunnen blijven doen. Maar ik wilde zijn nieren wel eens proeven. En ik wilde dat B&W niet de indruk kreeg dat we als boeren zachte eitjes zijn, maar dat we wel logische steekhoudende argumenten kunnen verzinnen in het belang van ons boeren, maar ook in het belang van de samenleving als geheel. .

 • piethermus1

  Betreffende Stelling op Politiek Cafe ZLTO-Drimmelen afgelopen februari
  Stelling 5  Denkend in kringlopen is landbouw en m.n. grondgebonden landbouw per definitie duurzaam. Grondgebonden landbouw levert energie en zuurstof. Grondgebonden landbouw groeit namelijk letterlijk door de kracht van de zon en geeft daar energie voor terug. (Alle andere maatschappelijke sectoren nemen alleen energie en zuurstof en vervuilen per definitie.) (Wethouder de heer Hans Kuipers)
  Dit staat nog steeds zo op de website van onze ZLTO-afdeling Drimmelen.

 • alco1

  En de vlees etende kringloop kun je er zo in mee nemen.

 • piethermus1

  Ja.... Die moeten we ook niet vergeten... Want ook dat is in feite omgezette zonneenergie vanuit planten, waarbij mest vrijkomt als voeding voor planten. Maar ik zou graag de footprints zien van wat wij als sectoren goed doen en fout doen en wat er beter kan. Die info zou ik graag boven tafel krijgen....

 • alco1

  Ook in hoeverre bij de omzetting van Zonne-energie in planten, lachgas en methaangas nodig is. De Co2 omzetting is wel bekend. Echter wordt lachgas en methaanuitstoot ook als grote boosdoener voor de opwarming van de aarde gezien.

 • piethermus1

  Ja.... de hele reutemeteut moet mee.... Ik zou graag wel eens heel wat meer cijfers willen zien aan plussen en minnen m.b.t. de footprints. En waar houdt m.b.t. de footprints de verantwoordelijkheid van de boer op? Bij de erfgrens? Bij de handelaar? Bij de fabriekspoort?, Bij het verlaten van de winkel? Bij de consument op het bord? Of zelfs dan niet? We moeten zuinig zijn op onze planeet. Goed rentmeesterschap enzo. En daar kunnen wij aan boeren aan bijdragen en dat dient de vervuilende kritiek hebbende burger dus maar te weten.

 • piethermus1

  Mijn opiniestuk stond dus in Trouw en werd geretweet ook door Urgenda en een dag later nodigde haar boegbeeld Marjan Minnesma me uit om eens te babbelen. We hebben als boeren maatschappelijke partners nodig.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.