AlgemeenNieuws

‘Melkquotum komt niet terug’

Den Haag – Het terugvallen op oude instrumenten als het melkquotum zal de concurrentiekracht van de melkveehouderij niet vergroten.

Voor de sector blijven perspectieven voor de lange termijn positief. Dat schrijven staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in reactie op Kamervragen.

Tweede Kamerleden Helma Lodders en Barbara Visser van de VVD hadden een serie Kamervragen ingediend over de Franse boerenacties die volgens hen veel te ver gaan en mogelijk de Franse regering hebben genoopt tot ongeoorloofde staatssteun. In het gezamenlijke antwoord schrijven de bewindspersonen de acties af te keuren, hoewel ze zeggen te begrijpen dat er zorgen leven bij boeren.

‘Koop Frans vlees’

De minister en staatssecretaris hekelen de oproep van de Franse regering om de voorkeur te geven aan Frans vlees. De bewindslieden zeggen te vinden dat regeringen geen oproepen moeten doen die het principe van het vrije verkeer van goederen en de werking van de interne markt in de weg staan. De Franse oproep wordt aangekaart bij de extra landbouwraad op 7 september.

Commissie bekijkt pakket

Of het honderden miljoenen euro’s grote Franse steunpakket voor de vlees- en zuivelsector ongeoorloofde staatssteun betreft, laat het duo in het midden. Het is volgens hen in elk geval zo dat het pakket wordt bestudeerd door de Europese Commissie. Het is volgens Dijksma en Schultz in eerste instantie de Commissie en niet een lidstaat dat optreedt bij marktverstoring.

Schade onbekend

De schade die de acties hebben berokkend voor Nederlandse chauffeurs, is volgens hen niet bekend. Tot nu toe zijn twee ernstige meldingen gedaan van ernstige voorvallen waarbij lading uit vrachtwagens is gehaald. In beide gevallen is proces-verbaal opgemaakt door de Franse politie. De schade door vertragingen komt daar bovenop. De bewindslieden zeggen geen partij te zijn en dat gedupeerden civielrechtelijk schade kunnen proberen te verhalen.

Beheer
WP Admin