Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:31 aug 2015

'Melkquotum komt niet terug'

Den Haag – Het terugvallen op oude instrumenten als het melkquotum zal de concurrentiekracht van de melkveehouderij niet vergroten.

Voor de sector blijven perspectieven voor de lange termijn positief. Dat schrijven staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) in reactie op Kamervragen.

Tweede Kamerleden Helma Lodders en Barbara Visser van de VVD hadden een serie Kamervragen ingediend over de Franse boerenacties die volgens hen veel te ver gaan en mogelijk de Franse regering hebben genoopt tot ongeoorloofde staatssteun. In het gezamenlijke antwoord schrijven de bewindspersonen de acties af te keuren, hoewel ze zeggen te begrijpen dat er zorgen leven bij boeren.

'Koop Frans vlees'

De minister en staatssecretaris hekelen de oproep van de Franse regering om de voorkeur te geven aan Frans vlees. De bewindslieden zeggen te vinden dat regeringen geen oproepen moeten doen die het principe van het vrije verkeer van goederen en de werking van de interne markt in de weg staan. De Franse oproep wordt aangekaart bij de extra landbouwraad op 7 september.

Commissie bekijkt pakket

Of het honderden miljoenen euro's grote Franse steunpakket voor de vlees- en zuivelsector ongeoorloofde staatssteun betreft, laat het duo in het midden. Het is volgens hen in elk geval zo dat het pakket wordt bestudeerd door de Europese Commissie. Het is volgens Dijksma en Schultz in eerste instantie de Commissie en niet een lidstaat dat optreedt bij marktverstoring.

Schade onbekend

De schade die de acties hebben berokkend voor Nederlandse chauffeurs, is volgens hen niet bekend. Tot nu toe zijn twee ernstige meldingen gedaan van ernstige voorvallen waarbij lading uit vrachtwagens is gehaald. In beide gevallen is proces-verbaal opgemaakt door de Franse politie. De schade door vertragingen komt daar bovenop. De bewindslieden zeggen geen partij te zijn en dat gedupeerden civielrechtelijk schade kunnen proberen te verhalen.

Laatste reacties

 • alco1

  De onzin van de fosfaatrechten moest ter sprake komen.

 • agratax2

  Als er geen vorm van productie regulering komt dan zal de burger de politiek wijzen op het feit dat in opslag nemen van en met belastinggeld financiren niet tolerabel is. Hiermee is dan het doodvonnis van de minst draagkrachtige melkveehouderij getekend of van een gezamenlijk Europees beleid voor landbouw. Beide zijn mijns inziens niet te prefereren boven een marktsturings mechanisme. Alle mogelijkheden bahalve productiebeperking zullen de handel nog sterker maken en ten koste van de producent en de belstingbetaler. de belasting betaler is toevallig ook onze consument. Hij betaalt dus zowel het eten als de opslag en subsidie bedragen ook voor dat deel dat de handel verkoopt naar het buitenland tegen dumpprijzen+marge. Ik kan het niet anders zien dan 'De consument kan beter een kostendekkende prijs betalen aan de boer, dan de boer zijn tekort aanvullen via de belasting'.

 • alco1


  Leg eerst maar eens even uit wat de melkveewet inhoud.
  Een instrument wat mijns inziens prima voldoet om de burger en Brussel te laten zien dat we verantwoordt bezig zijn.

 • hornblower

  De  arme consument  betaald liever geen kostend dekkende prijs. voorwat betreft het in opslag nemen van bv melkproducten , waarvan 'de belasting betaler' volgens #2 het gelag betaald is redelijk te noemen, ieder die een hoop verdient betaald immers ook de meeste belasting. dus de rijken voeden de armen op deze manier.  de consument bestaat niet alleen uit werkende mensen die een goed salaris hebben.

 • de beul

  Gewoon 2,5 GVE per hectare.
  Dan snapt iedereen hoe het moet!
  Zelfs de consument hoef je niks uit te leggen.

 • veldzicht

  de beul #5,en die boeren met 50 ha land die net een stal hebben gebouwd voor 160 melkkoeien die kunnen dan wel inpakken,dat is 100 melkkoeien + jongvee.
  ik ben het wel met je eens 2,5 melkkoe per ha. en de rest afvoeren.

 • bramegberts1


  Veldzicht, de keuze om de stal te bouwen is van die melkveehouder zelf en van niemand anders. De advisieurs ( waaronder de banken  ) hebben het e.e.a veel mooier voorgesteld dan nu de werkelijkheid is. Alleen geven ze amper thuis nu alle seinen op rood staan. Maar ja zo zit de economie in elkaar er moet weer een nieuw evenwicht gevonden worden. En de mensen met het meeste vlees op de botten zullen ook deze mindere periode overleven, waarna het weer goed toeven wordt en dan is het wel verstandig om van 2,5 GVE per ha uit te gaan, want als je het met 100 koeien NIET kunt verdienen dan redt je het ook niet met 1400 zoals onze internetmiljonair wil ( en zit de maatschappij op dergelijke bedrijven in Nederland te wachten denk het niet).

 • veldzicht

   @bramegberts #7,onze internetmilonair wil een bedrijfje van 100.000 melkkoeien opzetten maar dan wel in brazilie,je moet tegenwoordig ruim denken
  voordat je het weet ben je te klein.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.