Home

Nieuws 7 reacties

Massademonstratie op 7 september in Brussel

Leuven - Op 7 september, de dag van de buitengewone vergadering van de Europese raad van landbouwministers, organiseert de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca een grote boerenbetoging in Brussel.

Deze aankondiging komt kort nadat de Europese Commissie besloot tot een verlenging van de crisismaatregelen vanwege de Russische handelsboycot. Maatregelen die 'verre van voldoende zijn om de zware verliezen van de producenten uit te wissen', aldus Copa-Cogeca, de koepelorganisatie die de belangrijkste vakbonden en landbouwcoöperatieven in Europa verenigt.

Maatregelen boycot Rusland volstaan niet


Copa-Cogena is tevreden dat de Europese Commissie de bedoeling heeft om nieuwe maatregelen uit te werken die de Europese producenten van fruit, groente en zuivel helpen die getroffen zijn door het Russische embargo, maar dat volstaat niet, zo blijkt ook uit de boerenprotesten her en der in Europa.

Exportstrategie voor varkenshouderij

In de varkenshouderij is de situatie volgens Copa-Cogeca 'extreem moeilijk' en moet een sterke exportstrategie soelaas bieden.

Eerdere uitbetaling inkomenssteun

Wat de melkveehouderij betreft, wil Copa-Cogena dat de Europese Commissie de lidstaten toestaat dat de directe betalingen van Europese inkomenssteun voor 1 december worden uitgekeerd. De interventieprijs – de minimale prijs die betaald moet worden voor een landbouwproduct – moet verhoogd worden, zodat er een bodem is in de markt.

Laatste reacties

 • japke33

  Waren zij, net als LTO, voor de vrije markt? Waarom dan nu lopen klagen, ze hebben toch wat ze willen?

 • Tuig

  Trieste figuren die melkveehouders.  De geschiedenis herhaalt zich, zo gauw het even tegen zit trekken ze op naar Brussel. Met de mooiste tractoren.  Wij zijn melkveehouders en hebben ten alle tijden recht op een riante melkprijs. Dat er gewoon veel te veel geproduceerd wordt hebben ze niks mee te maken. Brussel dient terstond bij te betalen.  

 • farmer4life1

  Uiteindelijk is het melkquotum daardoor toch ook ontstaan.... Hadden ze dat maar met varkensvlees gedaan.... 

 • Peerke1

  Steeds worden de boeren als dikke bult eigen schuld neer gezet. Helaas zijn de Overheid en LTO de schuldigen. Ze hebben beiden ons boeren verkeerd voorgelicht. De Overheid heeft bouw vergunningen uitgedeeld als warme broodjes en hebben er goed aan verdient. Maar om vervolgens diezelfde boeren te verbieden om er koeien in te zetten is een blijk van een groot WANBELEID. Verder vindt LTO de Fosfaatrechten wel goed omdat de bestuurders zelf hiermee het beste af zijn en ze hoeven niet te investeren in grond. Bij grondgebonden zouden de meeste bestuurders nog minder koeien in de stallen mogen zetten. Gewoon een grote Puinhoop.

 • WEEGHEL

  De meeste melkveehouders produceren liever 1,5 miljoen liter voor 30 cent,ipv van 1 miljoen liter voor 40 cent.   
  Nou ik zou wel beter weten.

 • veldzicht

  weeghel#5,met melkquotum zouden die boeren 1 milioen liter melk produceren voor 30 cent,die melkprijs was toch wel in elkaar gezakt daar doet dat beetje melk wat die paar landen meer produceren weinig aan af

 • agratax2

  @peerke1. Dat de overheid en de boeren voormannen optimistisch waren in aanloop naar het quotum vrije tijdperk betekent niet dat je als boer moet doen wat zij prediken. je zult altijd je eigen verstand moeten gebruiken en de markt bijhouden en internationale berichten m.b.t. je product uitpluizen. Dan kun je besluiten hoe je de toekomst kunt inschatten en wat je moet doen. Wil je als boer je staluitbreiden met 100 % en  je plannen voldoen aan de wet kan de overheid je geen vergunning weigeren. Nu zit je als boer met je stal en je koeien en een verliesgevende melkopbrengst en kun je niemand de schuld geven buiten jezelf. Realiseer je goed 'De adviseur is nooit verantwoordelijk voor het resultaat van het advies'.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.