Home

Nieuws 2 reacties

Lamsvlees niet altijd helemaal van lam

Utrecht - Onverpakt 'lamsvlees' dat wordt verkocht in slagerijen en kleine supermarkten is niet altijd 100 procent lam. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na onderzoek.

Hiervoor heeft de NVWA 57 slagerijen en kleine supermarkten bezocht waar onverpakt lamsvlees wordt verkocht. Bij zes locaties, 10 procent dus, bleek het vlees niet 100 procent lamsvlees te zijn. Hier was sprake van vermenging met kalkoen- (drie locaties) of met rundvlees (drie locaties). Deze bedrijven kregen een boete van €525 omdat sprake was van misleiding van de consument.

Aanleiding voor onderzoek is tv-programma

Aanleiding tot het onderzoek was een uitzending van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van Waarde' van 16 april 2015 waarin te zien was dat onverpakt lamsvlees niet altijd 100 procent lamsvlees is. De programmamakers troffen het goedkopere schapenvlees en kalkoenvlees aan in vier van de tien monsters. De uitzending leverde Kamervragen op.

Breed onderzoek naar structurele overtredingen

In 2014 constateerde de NVWA op basis van een melding van een consument al dat bij een slager kalkoenvlees als lamsvlees werd verkocht. In juli is dit bij een reguliere inspectie nogmaals bij een andere slager vastgesteld. De NVWA is een breder onderzoek gestart om na te gaan of het hier om structurele overtredingen gaat.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Worden deze overtreders hetzelfde aangepakt als toen met dat paardenvlees? Zou wel zo moeten zijn: Fraude met vlees is fraude met vlees.

  • Schaapje

    Wat een straf. Daar worden deze overtreders echt mee geraakt. !  Minimaal zou de boete 5.000 euro moeten zijn. Volgende overtreding toko sluiten. 

Of registreer je om te kunnen reageren.