Home

Nieuws

Kritiek op Russische voedselvernietiging

Moskou – Meer dan 200.000 Russen hebben een petitie getekend tegen het vernietigen van landbouwproducten uit landen waarvoor een importverbod geldt.

De petitie is gericht aan president Vladimir Poetin. Rusland heeft in augustus vorig jaar een importverbod ingesteld tegen landen die tegen het land sancties hebben ingesteld, waaronder de EU.

'Verdeel het onder de armen'

De petitie is een initiatief van Olga Savelieva, die graag ziet dat in beslag genomen voedsel onder de armen wordt verdeeld. Tenminste, als de goederen aantoonbaar geschikt is voor consumptie. Ze noemt enkele categorieën die het voedsel goed kunnen gebruiken: ouderen met een klein pensioen, oorlogsveteranen, families met veel kinderen, weeshuizen en gehandicapten.

Veel illegale leveringen

Eerder kondigde het landbouwministerie in Rusland een aantal maatregelen aan die de illegale import moet ontmoedigen. Volgens het Kremlin worden verboden landbouwproducten uit de EU, VS, Canada, Australië en Noorwegen toch naar Rusland gebracht, al dan niet via derde markten zoals Turkije of Wit-Rusland. Ook gaat de Russische grenspolitie intensiever controleren.

Savelieva wordt onder meer gesteund door een politicus uit de oppositie, Anatoli Aksakov van de Eerlijk Rusland Partij. De Russische boerenorganisaties hebben geen officieel standpunt ingenomen. Het gratis distribueren van in beslag genomen voedsel kan natuurlijk wel de binnenlandse prijzen voor landbouwproducten ondermijnen. Prijzen zijn door de importstop echter in veel gevallen door schaarste opgelopen.

Een regeringswoordvoerder zegt in een reactie tegen televisiezender Russia Today de petitie onder de aandacht te brengen bij Poetin, maar waarschuwt voor optimisme. Zo zouden de handtekeningen verdacht snel zijn verzameld en de identiteit van de ondertekenaars door de wijze waarop de ondertekening heeft plaatsgevonden niet te controleren zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.