Home

Nieuws 1 reactie

Inzamelingsactie voor boeren na windhoos

Wieringerwerf - Een windhoos heeft maandag twee boerderijen in Wieringerwerf (N.-H.) zwaar beschadigd. Een boerderij liep lichte schade op. Er vielen geen gewonden.

De bewoners konden zich op tijd in veiligheid brengen en kunnen thuis slapen. Vooral de schuren bij de boerderijen liepen schade op. Er is een inzamelingsactie gestart.

Bij akkerbouwer Bart Brouwer in Wieringerwerf werd een schuur compleet verwoest. Hij richt zich nu op herstel. Het enige dat hij kwijt wil is dat 'er rommel genoeg is'. De woonhuizen van de boeren bleven bespaard.

Benefietconcert

Inmiddels is er ook een inzamelingsactie begonnen via Facebook 'Help De Boeren Die Alles Kwijd Zijn' voor de getroffen boeren. Jasper Lammers (23) uit Anna Paulowna (N.-H.) is initiatiefnemer. "Ik ben gisteren wezen kijken. Alles is weg. Best wel sneu voor de boeren. Ik probeer middels deze actie een beetje te helpen", zegt hij.

Lammers benadrukt dat de actie puur is bedoeld voor de getroffen boeren. Hij hoopt dat anderen spullen brengen of geld doneren. Donaties kunnen via rekeningnummer NL46RABO0152254889 ten name van J. Lammers onder vermelding van 'help de boeren'.

De initiatiefnemer denkt er ook over na om een benefietconcert te organiseren met bekende Nederlanders, zoals Gerard Joling. Lammers: "Ik ken hem een beetje. Ik heb al contact gelegd en wacht nog op antwoord."

Wateroverlast

Zware onweersbuien met zware windstoten trokken maandag over het land. Op veel plaatsen ontstond in korte tijd veel wateroverlast. Niet alleen Noord-Holland maar ook het Midden, Oosten en Noorden kregen te maken met wolkbreuken. In Overijssel kwamen bij de brandweer meldingen van wateroverlast binnen uit onder meer Genemuiden, Zwolle en Hasselt.

Een windhoos is een wervelwind (een snel draaiende kolom lucht) die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. De hoos trekt met de bui mee en laat door wind en grote luchtdrukverschillen een spoor van vernielingen achter. De windsnelheden bij een windhoos kunnen zeer lokaal fors oplopen. De passage van een hoos gaat gepaard met een enorm lawaai.

Het KNMI had maandag voor het hele land code geel afgegeven voor gevaarlijk weer. In de loop van maandagavond trokken de felle onweersbuien via het noorden het land uit en beëindigde het KNMI de waarschuwingscode.

Morgen weer zware windstoten en onweer

Komende nacht is het volgens het KNMI bewolkt en valt er eerst nog af en toe wat regen. Woensdag overdag is er met name in de noordwestelijke helft van het land vrij veel bewolking, in de zuidoostelijke helft is de zon ook geregeld te zien. Aan het einde van de middag en in de avond trekken er enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. De buien gaan mogelijk gepaard met onweer, hagel en zware windstoten, aldus het KNMI. De middagtemperatuur loopt uiteen van 22 graden in het westen tot 27 lokaal in het zuidoosten van het land. Donderdag veel bewolking en vooral later op de dag langdurige regen. Vanaf vrijdag droger en geleidelijk ook weer warmer met op zondag mogelijk weer zomerse temperaturen. Na het weekeinde weer koeler.

Eén reactie

  • geen boer

    kwijd?
    Mis ik een woordspeling?

Of registreer je om te kunnen reageren.