Home

Nieuws 1 reactie

Insecticide Sulfoxaflor toegestaan in EU

Parma – De insecticide Sulfoxaflor van Dow Agrosciences is toegelaten voor gebruik in de EU.

De toelating volgt op een positief advies van de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA. NGO's waaronder Bee Life zijn fel tegen de toelating gekant omdat het middel inwerkt op het zenuwstelsel van insecten en net zo negatief zou uitpakken voor bijen als de deels verboden neonicotinoïden.

Bijensterfte bevorderen

Het middel wordt vermarkt onder de naam Isoclast Active en wordt gebruikt in de fruit- en graanteelt. De insecticide werd voor het eerst toegelaten in de VS in mei 2013 en is ook geregistreerd in Indonesië, Vietnam, Zuid-Korea, Guatemala en Panama. De Efsa heeft onlangs gevraagd om data over de neonicotinoïden clothianidin en imidacloprid van Bayer en Syngenta's thiamethoxam. Deze producten werken ook op het zenuwstelsel van insecten en zouden bijen mogelijk desoriënteren en zodoende de bijensterfte bevorderen.

Eén reactie

  • Henk Tennekes

    Er zal zich eerst een natuurramp moeten voltrekken, en we zijn in dat opzicht goed of weg, voordat ze in Parma en Wageningen begrijpen dat dergelijke toelatingen mijlenver van goed rentmeesterschap liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.