Home

Nieuws 8 reacties

Index melkprijs boer fors onder prijsindex consument

De melkprijs die boeren ontvangen is in een jaar tijd fors gedaald. In juni kreeg een boer gemiddeld 30 procent minder dan een jaar eerder. Tegelijkertijd is de prijs van een liter melk in de Nederlandse winkels met 5 procent gedaald blijkt uit cijfers van het CBS.

Het CBS kijkt in haar vergelijking niet direct naar de absolute prijs maar vergelijkt de zogenoemde prijsindexen met elkaar. Voor de consument is dat de Consumentenprijsindex (CPI). De prijsindex wordt bepaald op basis van het verschil ten opzichte van de gemiddelde prijs in 2006. Op basis van de CBS-cijfers blijkt dat de winkelprijs vanaf 2006 geleidelijk opliep naar het hoogste punt medio 2014 en daarna licht is gedaald.

Melkprijs boeren schommelt veel sterker

De melkprijs die boeren ontvangen schommelt veel sterker. Die is dan ook afhankelijk van veel meer factoren dan de verkoopprijs van melk in Nederlandse winkels. Een groot deel van de melk wordt geëxporteerd naar de EU en in toenemende mate ook buiten de EU. En daar staan de seinen ook op rood, onder meer door de Russische boycot, terwijl het aanbod van melk alleen maar is toegenomen. In de eerste vijf maanden van dit jaar is de exportwaarde van zuivel met 10 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2014 becijfert het CBS.

Varkensvlees

Ook in andere sectoren schommelt de prijs die boeren ontvangen veel harder dan de winkelprijs in Nederland. Voor varkensvlees ligt de prijs die boeren in juni dit jaar ontvingen 15 procent lager dan in juni 2014. De varkensprijs is dan wel opgekrabbeld ten opzichte van het dieptepunt eind 2014, maar de vooruitzichten zijn niet gunstig. In de winkel daalde de varkensvleesprijs tegelijkertijd vrijwel niet. Ook hier spelen de ontwikkelingen buiten Nederland een doorslaggevende rol, zoals het overaanbod in de EU dat mede een gevolg is van de Russische boycot.

Akkerbouw

In de akkerbouw zijn soortgelijke bewegingen in de afgelopen jaren. Op basis van juni 2015 is het beeld voor consumptie-aardappelen wel omgekeerd aan de prijzen voor melk en varkensvlees. De prijs voor aardappelen die een boer ontving was bijna het dubbele van de prijs in juni 2014. De winkelprijs steeg in dezelfde periode met een schamele 2 procent. Maar de omgekeerde ontwikkeling is ook deze sector niet vreemd.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Conclusie : er zijn bepaalde mensen die dit jaar ONTZETTEND rijk worden !

  (en dat zijn de boeren niet !)

  wat zou je zelf doen,als inkoper van supermarkt ketens ?

  logisch toch? Achterover leunen, en de spotmarkt opgaan !

 • deer123

  de handel heeft pure diefstal gepleegt
   

 • evanderpasch1

  zo zie je prijzen niks met marktwerking te maken hebben en is aktie voeren terecht

 • hansvanbergen

  Supermarkten kunnen rustig achterover leunen. De zuivelfabrieken komen vanzelf om tegen iedere dumpprijs te mogen leveren. Dat hele verse melk segment met toetjes en joghurt dat is toch al jaren niks meer. Bij de varkens idem dito. Met enorm aanbod kun je toch geen fatsoenlojke prijs afdwingen. Dat Franse systeem met minimum prijzen voor melk bv is wat dat aan gaat ideaal. Dat kan niet voor alle produkten maar gewoon verse melk. Je hoort ook dat de kwaliteit van veel voedingsmiddelen achteruit holt. Laats een repo op de radio van een worstenmaker. Is tegenwoordig veelal meel. Ham is ook nog vaak een pap van vanalles. Een leverworst van 39 cent! Wat moet je daar nog indoen? Dat is winkelprijs dus dat moet voor de helft aangeleverd worden. Als in een pak melk ook echt melk moet zitten dan is een minimum prijs heus niet gek.

 • maatje 1904

  Misschien moeten we de consument daar beter over informeren wat voor kwaliteit ze in de winkels verkopen en daar onze acties op richten!!!

 • AmMy Consultancy

  Versemelk is vandaag de dag maar een klein deel van het pakket wat er uiteindelijk verkocht wordt. Om dat dan als basis te gebruiken trekt de handel nog schever. Feit is dat er een enorme overproductie is en dat partijen zich richten op markten welke eerst de 'heilige' graal lijken te zijn totdat deze het zelf gaan doen.

 • maatje 1904

  als al onze producten als kwalitatief goed product verkocht wordt is er geen overproductie maar alles wordt verwerkt en een hoop troep wordt toegevoegd krijg je meer volume zodat er overproductie is

 • maatje 1904

  moesten de mededinging autoriteiten maar eens laten nakijken of de rietelers zo zelf overproductie creëren om zelf meer te kunnen verdienen

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.