AlgemeenNieuws

Hoge boetes bij overtreding antibioticaregels

Den Haag – De nieuwe regels voor het voorschrijven en toedienen van antibiotica worden nog niet altijd goed toegepast. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft tijdens controles tussen april 2014 en juni 2015 in de veehouderij en bij dierenartsen geconstateerd dat regelmatig te veel antibiotica worden geleverd.

Overtredingen van de regels, die op 1 maart 2014 van kracht zijn geworden, kunnen worden beboet met geldbedragen die oplopen tot €5.000. Aanvullende sancties kunnen bestaan uit het afvoeren van dieren voor de destructie (als wachttijden voor de slacht niet in acht zijn genomen), of een korting op de toeslagrechten.

Alleen dierenarts mag antibiotica toedienen

Antibiotica kunnen sinds maart vorig jaar alleen nog door dierenartsen worden toegediend.  Alleen onder strikte voorwaarden kunnen veehouders hun dieren zelf behandelen. Er ligt een beperking op de hoeveelheid antibiotica die veehouders mogen hebben en restanten moeten tijdig worden afgevoerd.

Registratie afvoeren niet gebruikte antibiotica

Een veehouder moet zelf niet gebruikte antibiotica afvoeren en het bewijs daarvan laten zien aan de NVWA. Is de registratie niet op orde, dan kan de boete daarvoor €2.500 bedragen. Beschikken over niet-toegelaten antibiotica wordt beboet met €5.000. Die sancties zijn in het afgelopen jaar ook opgelegd.

Shoppen bij dierenartsen mag niet

In de nieuwe regels is vastgelegd dat veehouders een een-op-eenrelatie hebben met een dierenarts en dat de overstap naar een andere dierenarts met redenen omkleed moet worden vastgelegd. Shoppen bij verschillende dierenartsen mag niet, maar komt  af en toe nog wel voor, zo constateert de NVWA.

Daling antibioticagebruik vlakt af

De controles van de NVWA waren gericht op varkens, melkvee, pluimvee en vleeskalveren. De Diergeneesmiddelen Autoriteit (SDA) constateerde eerder dit jaar dat de daling van het antibioticagebruik afvlakt. Volgens de SDA zijn er nieuwe impulsen nodig om vooral de veelgebruikers te bewegen hun antibioticagebruik te matigen.

Lees meer in weekblad Boerderij van komende week (nr. 48)

Beheer
WP Admin