Home

Nieuws 12 reacties

Grootmachten vragen om steun in EU

Berlijn - De grootmachten Duitsland, Polen en Frankrijk willen dat de Europese Unie volgende week maandag met een concreet maatregelenpakket komt dat varkenshouders en melkveehouders op korte termijn soelaas biedt.

De Duitse, Franse en Poolse landbouwministers Christian Schmidt, Stephane Le Foll en Marek Sawicki hebben dat maandagmiddag op een gemeenschappelijke persconferentie in Berlijn gezegd.

Hoeveel geld zij beschikbaar willen stellen voor de sectoren, hebben ze niet gezegd.

Gezamenlijke inzet

De drie landbouwministers hebben ter voorbereiding op de ingelaste vergadering van Europese landbouwministers van volgende week maandag geprobeerd tot een gezamenlijke inzet te komen. Frankrijk, Polen en Duitsland leggen binnen de raad van landbouwministers groot gewicht in de schaal.

Schmidt stelde vast dat veel boeren onder kostprijs produceren en dat ze inmiddels te weinig liquiditeit hebben om normale betalingen te verrichten. De ministers bepleiten versterkte exportbevordering en de openstelling van private opslag. Ze vragen bovendien om vereenvoudiging van de vaststelling van de toeslagrechten en versnelde uitbetaling daarvan. Le Foll bepleitte hogere interventieprijzen, maar Schmidt wil daar niet aan. Ook de Spaanse minister heeft maandag een tijdelijke een uitzonderlijke verhoging van de interventieprijzen bepleit. Le Foll bepleitte ook een prijsmechanisme om te grote prijsschommelingen te dempen.

Polen wil extra  steun

Polen wil extra steun vanwege de oogstverliezen door de droogte in Oost-Europa. Bovendien wil Polen meer steun bij de bestrijding van Afrikaanse varkenspest in Litouwen, Letland, Estland en Polen.

In België krijgen melkveehouders een toeslag van 2,7 eurocent per liter melkquotum (voor april 2015). Bedrijven die geen quotum hebben gehad, kunnen van een bijzonder regeling gebruik maken. De Belgische steun komt uit op ongeveer €46 miljoen.

Geld voor Belgische boeren

De Belgische varkensboeren kunnen rekenen op steun van €30 miljoen. Hoe dat bedrag bij de varkenshouders komt, wordt nog uitgewerkt.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  waar blijft dijksma, ze zou zomaar mee kunnen liften, of wil ze dat ook weer niet

 • alco1

  Als het ene land wat doet, moet het andere land wel mee. Anders is er scheefgroei.
  Echter is het uitstel van de natuurlijke selectie.

 • Wim Toornstra

  Lees ik nu weer een private opslag van varkensvlees? Minder zeugen in de E.U is de enigste structurele oplossing.

 • Schaapje

  Mogen de overige agrarische sectoren ook wat steun ontvangen?  Zijn altijd de schreeuwers..maar wij moeten ook buiten de deur extra inkomen halen. Niet zielig maar dat is in onze sector niet anders. Ook dit heet ondernemen.

 • info36

  Waar blijft Dijksma? Heel simpel die houd niet zo van boeren!

 • HJ O R

  info 36
  Net zo min als LTO van boeren houdt!

 • piethermus1

  @controleur... En daarom zijn er zo veel (de meesten) lid...?

 • francois xavier

  en wat met de graan , groente en bieten telers ? die producten worden nu nog verkocht aan prijzen van 1980.

 • jehanvankroaks

  De leghennen houders zullen hier een raar onderbuik gevoel van krijgen  lijkt mij....

 • piethermus1

  @ francois xavier... graan was omstreeks 1980 a 1985 ca fl.0,55/kg dus meer dan dat we nu krijgen zelfs (ca €0,14 a €0,17/kg). Toen was de wereldmarktprijs ca 1/3e van de EEG-prijs, Nu is de EU-prijs de wereldmarktprijs. (de inflatie sinds 1980 is ca 300%).

 • new kids

  Hfl.0,55:factor2,20371= € 0,2495
  Dat had natuurlijk net als alle andere consumptiegoederen verdubbeld moeten zijn

 • Jaap39

  Zo is dat New kids, het algemene prijspijl voor landbouwproducten ligt over de hele linie erbarmelijk laag. Al jaren. Er moet veel minder geproduceerd worden. Dat is de enige reële kans voor de gehele sector.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.