Home

Nieuws 2 reacties

FNLI bezorgd over tendens van protectionisme

Den Haag - De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) maakt zich grote zorgen over de recente ontwikkelingen in Frankrijk, waarbij wordt opgeroepen de import van buitenlandse producten stil te leggen, om zo de eigen landbouwsector te ontzien.

"Op het moment dat EU-lidstaten teruggrijpen op protectionisme om de eigen producenten te beschermen, krijgen we een interne markt 'met de Franse slag'", aldus Philip den Ouden, directeur FNLI, "en dat moeten we koste wat kost voorkomen."

Vrij handelsverkeer waarborgen

De FNLI sluit zich hiermee aan bij de oproep van NZO en LTO Nederland aan de Europese Commissie om het vrije handelsverkeer te waarborgen. Ook roept de FNLI staatssecretaris Sharon Dijksma op haar eerder geuite krachtige boodschap hierover binnen de EU luid te blijven verkondigen.

Afbreuk aan interne marktprincipes

De oproep van onder andere de Franse Fédération Nationale des Coopératives Laitières (FNCL) om per 1 augustus 2015 in Frankrijk geen import zuivelproducten meer toe te staan, doet afbreuk aan de interne marktprincipes en kan een zorgwekkend precedent scheppen voor de Europese integratie waar de afgelopen decennia hard aan is gewerkt en waar het Europese bedrijfsleven heel wel bij vaart, aldus de FNLI. De Federatie benadrukt dat de Europese gemeenschappelijke markt is de grootste interne markt ter wereld is en één van de belangrijkste pijlers achter de voorspoed binnen de EU.

Afhankelijk van Europese afzetmarkt

"Protectionisme biedt echt geen oplossing, Franse voedselproducenten zijn ook afhankelijk van de Europese afzetmarkt, net als wij. benadrukt FNLI-directeur De Ouden. "Moet dan nu alle camembert Nederland uit? De zwaar bevochten Europese vrije marktprincipes zijn een essentiële voorwaarde voor een gezonde Europese economie, gebaseerd op gezonde concurrentie!"

Laatste reacties

 • agratax2

  Geen wonder dat FNLI tegen iedere vorm van marktbescherming is. Zij zijn gebaat bij de laagste inkoopprijs en als dat betekent dat de lokale landbouw het niet over leeft is voor de Handel geen enkel punt. Dus zullen ze net zolang lobbyen tot er van enige bescherming geen sprake is en de boeren en tuinders in het dure Europa hun land omzetten  in wildernis. Wildernis is perslot ook Handel via recreatie en recreatie jacht. Als hun beleid resulteert in meer arme en hongerende mensen is ook voor de handel geen punt, zij willen alleen maar Marge maken op hun product.

 • 27-07-1970

  Wat is 'marktbescherming' precies?
  En is er ook zoiets als 'consumentenbescherming'?
  Iedereen heeft 'recht op' werk en inkomen.  Doch voor welke prijs?  En hoe gaan we dat realiseren? wie gaat het handhaven?
  De informatisering van de handel maakt een deel van de keten transparanter waardoor prijsdalingen het gevolg zijn. Anderzijds worden consumenten niet volledig geinformeerd, of is er momenteel geen interesse in die informatie, omdat er andere economische belangen spelen (werk, inkomen, pensioenen, inflatie) en mensen informatie moe (lijken te) zijn.  
  Hoeveel landbouw subsidies worden elk jaar door consumenten belastingen betaald?  Als de subsidies verdwijnen, wordt de prijsvorming door vraag en aanbod dan ook in de kern wezenlijk beter voor iedereen?  Misschien is een shake out in de markt ook een duidelijk signaal naar zowel de handel als de consument?!  Alleen dat zou jammer zijn van al het kapitaal en kennis verlies.

Of registreer je om te kunnen reageren.