Home

Nieuws 2 reacties

Enorme prijsstijging bouwland

Apeldoorn – Bouwland is volgens het Kadaster in een maand tijd bijna €25.000 per hectare duurder geworden. Er is volgens de organisatie veel grond voor een hoge prijs verkocht.

Afgelopen juni lag de gemiddelde prijs voor landbouwgrond op ruim €56.000 per hectare. Afgelopen maand was dat ruim €71.500. Vooral bouwland werd in een maand tijd duurder. De waarde hiervan steeg in dezelfde periode van ruim €60.000 naar bijna €85.000 per hectare, aldus maandcijfers van het Kadaster. De prijs van grasland steeg van ruim €52.000 naar ruim €53.000 per hectare.

Veel 'duur' grond verkocht

Een verklaring van de enorme prijsstijging is dat het gaat om maandcijfers. Vooral in de zomermaanden ligt de grondhandel op een laag pitje. Er zitten dus weinig transacties in de berekening. Een uitschieter kan dus snel al de gemiddelde waarde sterk beïnvloeden.

Volgens het Kadaster zijn er in juli veel meer agrarische gronden voor een hogere prijs verkocht. "Waar we normaliter tien uitschieters hebben in een hoger prijssegment, hadden we in juli wel vijftig uitschieters. Dit verklaart het hoge gemiddelde transactie bedrag per vierkante meter", aldus het Kadaster.

Laatste reacties

  • veldzicht

    25.000 in 1 maand,wat heb je aan zulke cijfers.!300.000 per jaar.

  • agro1

    de wet van de grote getallen is hier wel van toepassing. geen grote getallen (transacties), dan is de statistische waarde omgekeerd evenredig aan het aantal. wellicht te gecompliceerd???? feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.