Home

Nieuws 1 reactie

Duitse boeren de straat op om lage prijzen

Hohenwestedt - Tweehonderd boeren uit de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein zijn vrijdag de straat op gegaan. Ze protesteerden voor de deur van het gemeentehuis van Hohenwestedt tegen de prijsval van de agrarische producten in de EU.

De oproep voor het protest kwam van het Bauernverband (Boerenbond), schrijft Topagrar.de. "Boeren staan met de rug tegen de muur", zei Werner Schwarz, de president van de Duitse boerenbond, volgens de Duitse omroep NDR. Alle boeren vechten tegen een prijscrisis en veel bedrijven worden bedreigd in hun bestaan. Schwarz wijt de prijsval aan de levensmiddelenhandel en met name de discounters, die een 'ruïneuze prijzenoorlog' voeren.

Dramatische prijzen varkensvlees en melk

De zwakke vraag naar varkensvlees (kiloprijs van €1,41 voor varkens uit handelsklasse E, 22 cent lager dan vorig jaar), grillvlees en melk zijn dramatisch, aldus de president. Daarnaast speelt het handelsembargo met Rusland de boeren parten.

Hoeveelheid melk op markt vastleggen

Woensdag had de Bund Deutscher Milchviehhalter (Bond van melkveehouders) al gedemonstreerd in Rendsburg. De leden willen - in tegenstelling tot de leden van het Bauernverband - vastleggen hoeveel melk er op de markt komt. Sinds het melkquotum per 1 april is afgeschaft, zijn de prijzen drastisch gedaald.

Eén reactie

  • koestal

    Boeren hebben geen macht,de supermarkten dicteren de prijzen ! Boer zijn is moderne slavernij !

Of registreer je om te kunnen reageren.