Home

Nieuws

Droogte treft Midden-Europa

Warschau – Boeren in Midden-Europa zijn getroffen door een hittegolf en extreme droogte. De Poolse landbouwminister Marek Sawicki heeft steunmaatregelen aangekondigd, maar eerst wordt de schade grondig in kaart gebracht.

Volgens Sawicki heeft zeker een miljoen hectare in Polen last van extreme droogte en dus terugvallende productiviteit.

Polen is de afgelopen dagen opgeschrikt door temperaturen tot 38 graden Celsius. Het maakte al dat de Poolse regering de elektriciteitstoevoer naar fabrieken heeft teruggeschroefd om het net minder te belasten.

Vele miljoenen euro's landbouwschade

In de langste en meest belangrijke rivier van Polen, de Wisla, is de waterdiepte dramatisch gedaald. De landbouwschade bedraagt vele miljoenen euro's en een lagere productie kan volgens Sawicki leiden tot 5 procent hogere voedselprijzen.

Recordoogst suikerbieten van de baan

Het weer maakt dat de verwachtingen voor een recordobrengst suiker naar de prullenbak kunnen worden verwezen, aldus de Nationale Unie van Suikerbietentelers. Nu wordt uitgegaan van een oogst van maximaal 1,6 miljoen ton, tegen 2 miljoen ton een jaar geleden en 1,7 miljoen ton het jaar ervoor. Het suikergehalte neemt door de hitte en droogte ook af.

Schade op 20 augustus duidelijk

Alle provincies of 'woiwodschappen' van Polen zijn door droogte getroffen, aldus Sawicki, maar de meeste problemen lijken te ontstaan in Mazovië en Lódz in het hart van het land en Podlachië in het Noordoosten. Sawicki verwacht dat gouverneurs voor 20 augustus de schade hebben geïnventariseerd, waarna de overheid plannen presenteert.

Droogte in Roemenië en Tsjechië

Ook elders in Midden-Europa speelt droogte boeren parten. In Roemenië en Tsjechië bijvoorbeeld nemen de overheden ook schade op. In Tsjechië verwachten fruittelers 30 procent minder inkomsten. In Roemenië wordt de landbouwschade vooralsnog op ruim €1,6 miljard geraamd. Door de droogte is het waterpeil van de Donau scherp gedaald. Het lage waterpeil ontregelde het scheepsverkeer.

Of registreer je om te kunnen reageren.