AlgemeenNieuws

Drie miljard nodig voor Franse veeteelt

Parijs – Frankrijk moet de komende drie jaar €3 miljard investeren in de veehouderijen om haar concurrentiekracht terug te krijgen.

Dat geld is nodig om de stallen te moderniseren, de slachthuizen te automatiseren en te organiseren dat bedrijven samen komen om de productiviteit op te voeren.

Dat zegt Xavier Beulin, voorzitter van de boerenkoepel FNSEA, in een gesprek met de zondagskrant Journal du Dimanche. Beulin heeft komende week een topoverleg met president Hollande, premier Valls en minister van landbouw Le Foll over de nu al maanden aanhoudende crisis in de Franse veehouderij. Dan wil hij ook zijn wens op tafel leggen voor een beleidsplan voor de veeteelt ‘met een visie voor de komende vijftien jaar.’ “We moeten nu eens af van al die maatregelen voor de koude grond.”

De boerenvoorman wijst er daarbij op dat er moment elke dag minstens één veebedrijf over de kop gaat. “De lasten moeten omlaag en de schulden van de jonge boeren moeten geherstructureerd worden.” Beulin vraagt ook om ‘een moratorium van een jaar’ op nieuwe milieuvereisten voor de veehouders en andere boeren. Met dergelijke maatregelen moet Frankrijk vooral de concurrentie-achterstand weer inlopen met Duitsland. “Dat moeten we binnen vijf jaar weer hebben ingehaald.”

Beulin wil tijdens zijn overleg met Hollande c.s. ook het Russische embargo op Europees varkensvlees aan de orde stellen. “Het is niet juist dat de landbouw gestraft blijft om diplomatieke redenen. Als Moskou de beperkingen op zou heffen, dat zouden er binnen een jar 300.000 varkens richting het oosten gaan.”

Beheer
WP Admin