Home

Nieuws 6 reactieslaatste update:31 aug 2015

Drie miljard nodig voor Franse veeteelt

Parijs – Frankrijk moet de komende drie jaar €3 miljard investeren in de veehouderijen om haar concurrentiekracht terug te krijgen.

Dat geld is nodig om de stallen te moderniseren, de slachthuizen te automatiseren en te organiseren dat bedrijven samen komen om de productiviteit op te voeren.

Dat zegt Xavier Beulin, voorzitter van de boerenkoepel FNSEA, in een gesprek met de zondagskrant Journal du Dimanche. Beulin heeft komende week een topoverleg met president Hollande, premier Valls en minister van landbouw Le Foll over de nu al maanden aanhoudende crisis in de Franse veehouderij. Dan wil hij ook zijn wens op tafel leggen voor een beleidsplan voor de veeteelt 'met een visie voor de komende vijftien jaar.' "We moeten nu eens af van al die maatregelen voor de koude grond."

De boerenvoorman wijst er daarbij op dat er moment elke dag minstens één veebedrijf over de kop gaat. "De lasten moeten omlaag en de schulden van de jonge boeren moeten geherstructureerd worden." Beulin vraagt ook om 'een moratorium van een jaar' op nieuwe milieuvereisten voor de veehouders en andere boeren. Met dergelijke maatregelen moet Frankrijk vooral de concurrentie-achterstand weer inlopen met Duitsland. "Dat moeten we binnen vijf jaar weer hebben ingehaald."

Beulin wil tijdens zijn overleg met Hollande c.s. ook het Russische embargo op Europees varkensvlees aan de orde stellen. "Het is niet juist dat de landbouw gestraft blijft om diplomatieke redenen. Als Moskou de beperkingen op zou heffen, dat zouden er binnen een jar 300.000 varkens richting het oosten gaan."

Laatste reacties

 • geen boer

  In Frankrijk staat de samenleving, dus ook de staat, vierkant achter de agrarische sector, wat dat betreft kunnen we er hier wat van leren. Helaas hebben ze van economie weinig verstand en grijpen nog altijd naar politiek leuk verkopende directe vormen van (inkomens)steun. Dat is in de huidige tijd achterhaald. Men zou eigenlijk verplicht 6 maanden in de VS stage moeten lopen; het andere uiterste.

 • flyinghollander

  Geen boer in Frankrijk zijn de mensen ook meer actief in landbouw dmv familie vrienden omliggende bedrijven etc, dus hoop stemmers dat maakt ook dat politiek naar ze luisterde. 
  VS goed voorbeeld weet niet hoor.

 • geen boer

  @2 nee, de VS is zeker geen Walhalla. Maar wel dé exponent van marktwerking. En daar mogen ze zich in Frankrijk, op alle niveau's, wel wat meer op richten.

 • flyinghollander

  900 dollar per Amerikaan gaat er naar de landbouw subsidie 

 • John*

  voldoende voedsel, veiligheid en vertrouwen zijn de basis voor een goede economie en politiek klimaat. van voedsel is er nu ruim voldoende waardoor het belang nu onderschat wordt. Wat gebeurt er met de overige 90 % van de economie als de voedselprijzen met 50 % stijgen??

 • Kaiser

  Flyinghollander, in Europa gaat er100 dollar per Europeaan naar landbouwsubsidie. Is Amerika dan een land met meer marktwerking.? 

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.