Home

Nieuws 2728 x bekeken

Crisisoverleg varkenshouderij

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma en vertegenwoordigers van de varkenshouderij gaan volgende week in overleg over de malaise in de sector.

De bewindsvrouw heeft het Platform Varkensvleesketen uitgenodigd, naar aanleiding van de brandbrief die vertegenwoordigers van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders, LTO Nederland, de Nevedi en de Centrale Organisatie voor de Vleessector aan Dijksma stuurden.

Doordrongen van ernst

De staatssecretaris laat weten dat zij doordrongen is van de ernst van de problemen in de sector. Ze geeft op dit moment nog niet aan welke mogelijkheden zijn heeft om de sector tegemoet te komen. Het gesprek met vertegenwoordigers van de varkenshouderij zal mede gericht zijn op de mogelijkheden die er zijn om in Europees verband  maatregelen te treffen. Op 7 september wordt in Brussel een extra vergadering van landbouwministers gehouden, gezien de  crisis in onder andere de varkenshouderij.

Maatregelen ter verlichting

Het Platform Varkensvleesketen heeft een aantal maatregelen voorgesteld die verlichting kunnen brengen. Daarbij gaat het onder andere om de verruiming en promotie van de afzet, verlagen van de (keurings-)kosten en steun bij herstructureren van de sector.

Steun in Europees verband

In andere landen, zoals Groot-Brittannië, Frankrijk en België, zijn ook gesprekken gaande tussen de varkenshouderij en de nationale overheden. Sommige lidstaten hebben al eerder gepleit om in Europees verband steun te bieden aan de varkenshouderij, ook naar aanleiding van de Russische boycot.

Werkbezoek verkort

De Tweede Kamer heeft dinsdag definitief besloten om in de week voor de Brusselse vergadering van landbouwministers met staatssecretaris Dijksma te praten. De staatssecretaris verkort haar werkbezoek aan de Cariben om met het parlement te praten, voordat ze naar Brussel gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.