Home

Nieuws

Cargill boekt eerste verlies in veertien jaar

Minneapolis – Cargill heeft het afgelopen kwartaal een nettoverlies geleden van $51 miljoen (€46,7 miljoen).

Het betreft voor het Amerikaanse agriconcern het eerste verlies sinds 2001. Een jaar eerder boekte Cargill nog een winst van $376 miljoen. De reguliere activiteiten waren wel winstgevend, maar het bedrijf moest een aantal afwaarderingen incasseren. Zo bleek een belangrijk nieuw systeem dat wordt gebruikt bij de inkoop en verkoop van grondstoffen, de corebusiness van Cargill, niet te werken. Het wordt volledig overboord gezet. Ook werd in verband met een gedaalde wisselkoers fors afgewaardeerd op Venezolaanse bezittingen.

Matige economische groei

Maar Cargill meldt ook in het algemeen last te hebben van matige economische groei en sterk gedaalde wisselkoersen in opkomende economieën zoals Brazilië. In deze landen gerealiseerde winst en omzet valt door de gedaalde waarde van de lokale munt in dollars lager uit. Cargill heeft tevens last van een overaanbod van bio-ethanol.

Op sojagebied last van crisis

Cargill meldt goede resultaten voor de divisie die diervoeding maakt. Onder deze divisie valt het Nederlandse Provimi. In de graanhandel daalde de omzet vooral door lagere prijzen voor tarwe en mais. Op sojagebied heeft Cargill last van de crisis in Argentinië. De hoge inflatie in Argentinië, volgens waarnemers zo'n 30 procent, maakt dat boeren soja vasthouden. Als ze soja later aanbieden op de wereldmarkt krijgen ze er meer pesos voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.