AlgemeenNieuws

Brussel bagatelliseert effect Russische boycot

Brussel – Het valt best mee. De Russen doen ons helemaal niet zo’n pijn.

Dat is het beeld dat de Europese Commissie schetst in diverse uitingen over de gevolgen van de Russische boycot voor de land- en tuinbouw in de Europese Unie.

Dinsdag publiceerde Europees handelscommissaris Cecilia Malmström antwoorden op vragen van de Roemeense christendemocraat Daniel Buda. Volgens Buda is er sprake van aanzienlijke verliezen in de land- en tuinbouw als gevolg van de boycot.

Exporteurs op nieuwe markten

Valt best mee, vindt Malmström, die meldde dat de Europese export van landbouwproducten en voedingsmiddelen  sinds augustus 2014 (toen de Russische boycot begon) tot mei van dit jaar is toegenomen met 5 procent, doordat exporteurs alternatieve markten aanboren.

Daar komt nog bij, zei Malmström, dat de Europese Commissie maatregelen heeft genomen om de schade te beperken voor de exporteurs die individueel het hardst getroffen zijn door de Russische boycot. Niet alleen met €30 miljoen voor de promotie van de Europese export, maar ook nog met een ‘gecoördineerde diplomatieke actie om de drempels weg te nemen die landen buiten Europa opleggen uit oogpunt van plant- of diergezondheid.’

‘TTIP biedt kansen’

En, zegt Malmström, de land- en tuinbouw kan ook nog het een en ander verwachten van de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten (TTIP). “Het verder openstellen van de Amerikaanse markt (één van de grootste importeurs van agrarische producten ter wereld) via TTIP zou extra kansen bieden voor de Europese boeren, ook hen die negatieve gevolgen ondervinden van de Russische boycot.

Beheer
WP Admin