Home

Nieuws 7 reacties

Brussel bagatelliseert effect Russische boycot

Brussel - Het valt best mee. De Russen doen ons helemaal niet zo'n pijn.

Dat is het beeld dat de Europese Commissie schetst in diverse uitingen over de gevolgen van de Russische boycot voor de land- en tuinbouw in de Europese Unie.

Dinsdag publiceerde Europees handelscommissaris Cecilia Malmström antwoorden op vragen van de Roemeense christendemocraat Daniel Buda. Volgens Buda is er sprake van aanzienlijke verliezen in de land- en tuinbouw als gevolg van de boycot.

Exporteurs op nieuwe markten

Valt best mee, vindt Malmström, die meldde dat de Europese export van landbouwproducten en voedingsmiddelen  sinds augustus 2014 (toen de Russische boycot begon) tot mei van dit jaar is toegenomen met 5 procent, doordat exporteurs alternatieve markten aanboren.

Daar komt nog bij, zei Malmström, dat de Europese Commissie maatregelen heeft genomen om de schade te beperken voor de exporteurs die individueel het hardst getroffen zijn door de Russische boycot. Niet alleen met €30 miljoen voor de promotie van de Europese export, maar ook nog met een 'gecoördineerde diplomatieke actie om de drempels weg te nemen die landen buiten Europa opleggen uit oogpunt van plant- of diergezondheid.'

'TTIP biedt kansen'

En, zegt Malmström, de land- en tuinbouw kan ook nog het een en ander verwachten van de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten (TTIP). "Het verder openstellen van de Amerikaanse markt (één van de grootste importeurs van agrarische producten ter wereld) via TTIP zou extra kansen bieden voor de Europese boeren, ook hen die negatieve gevolgen ondervinden van de Russische boycot.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Mw. Malmstrom heeft vast geen landbouwbedijf.

 • ae-ea

  vieze, smerige, gore, achterbakse, vuile POLITIEK

 • Mozes

  TTIP schijnt vooral voordeel op te leveren voor de zuivel.

 • Martin Oldenhof

  Misschien is de export wel meegevallen qua goederen maar is het geexporteerd met lagere marges. Het gaat niet alleen om het export volume, maar ook om de centen.

 • zon

  Brussel heeft de problemen zelf veroorzaakt,om hun eigen straatje schoon te vegen gaan ze natuurlijk niet zeggen dat er veel problemen zijn.

 • ...............

  Mw. Malmstrom heeft wel een vast loon, die maakt het niet zoveel uit. Plus nog wat onkosten vergoeding, daggeld, kleedgeld, reisgeld. Het lijkt wel een geheel verzorgde vakantie.

 • tonny60

  TIPP wordt bejubeld door dezelfde partijen die ook voor afschaffing van het melkquotum waren

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.