Home

Nieuws 1 reactie

Brazilië in recessie, landbouw positieve uitzondering

Brasilia - Volgens de berekeningen van het Braziliaanse bureau voor de statistiek (IBGE) verkeert de Braziliaanse economie in recessie. Na een negatieve groei van 0,2 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) in het eerste trimester vertoonde het tweede trimester een negatieve groei van 1,9 procent.

Ook andere indicatoren zoals de index voor economische activiteit, de vertrouwensindex voor de industrie en consumentenconsumptie zijn allen negatief. De inflatie is opgelopen tot boven de 9 procent, het dubbele van wat de regering had gepland. De verwachting is dat het BNP dit jaar zal dalen met 2,1 procent.

Weinig verbetering

Voor 2016 wordt weinig verbetering verwacht. De werkeloosheid neemt snel toe en bedraagt nu al meer dan 8 procent. Terwijl er nog wel meer ambtenaren worden aangesteld, stoot het bedrijfsleven noodgedwongen steeds meer arbeidsplaatsen af. De industrie en vooral de automobielindustrie heeft op grote schaal verplichte vakanties voor het personeel ingesteld om zo de enorme voorraden onverkochte auto's te beperken.

Agrarische sector redder economie

Ook in de agrarische sector zijn er grote problemen, maar in vergelijking met vorig jaar is het de enige sector die dankzij producten als rundvlees, soja, maïs en rijst een groei vertoont (1,8 procent). Volgens velen is de agrarische sector de redding van de Braziliaanse economie.Corr

Eén reactie

  • agro1

    alleen jammer, dat de soyprijs is ingestort. voed de wereld en verhonger.

Of registreer je om te kunnen reageren.