Home

Nieuws 3 reacties

Belgische boeren maken prijsafspraken met keten

Brussel - Belgische landbouworganisaties zijn met ketenpartijen overeengekomen prijsafspraken te maken voor varkensvlees en melk. Voor eind augustus moet bekend zijn hoe de supermarkten de boeren tegemoet gaan komen. Tot die tijd schorten de actievoerende boeren hun demonstraties op.

De prijsval voor de zuivel- en varkenssector wordt in België gestut. Dat is de uitkomst van het Belgische ketenoverleg afgelopen vrijdag. Woensdag wordt het overleg vervolgd om de gemaakte afspraken nader uit te werken. Het voorstel van het ketenoverleg wordt eind augustus verwacht.

Mededingingsautoriteit ziet toe op prijsafspraken

De Belgische mededingingsautoriteit neemt deel aan het overleg om toe te zien op de gemaakte afspraken. Doel is om de beweeglijkheid van de prijs van landbouwproducten op de lange termijn in te dammen.

Vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen

Behalve prijsafspraken is het ook de bedoeling dat de boeren, de retail en de industrie vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. De ketenpartijen willen afspraken maken over bijvoorbeeld het type product dat boeren leveren of over hoe vraag en aanbod het beste op elkaar kan worden afgestemd. Sommige afspraken gebeuren op Europees vlak.

Belgisch eisenpakket voor Europese Landbouwraad

De Belgische ketenpartijen willen ook met een eisenpakket komen voor de buitengewone vergadering van de Europese Landbouwraad op 7 september. De Europese landbouwministers komen dan bijeen naar aanleiding van de protestacties van boeren in diverse Europese landen. Frankrijk nam het initiatief hier voor.

Consumentenactie voor Belgische boer

De belangenbehartiger Boerenbond is tegelijk een consumentenactie begonnen om boeren te steunen. Dit kunnen consumenten doen door een petitie te tekenen op www.sosvoedselprijzen.be.

Laatste reacties

  • bert bert

    Eindelijk heeft de verwerker het klaar gekregen .Nu kunnen de boeren contract afspraken maken met een prijsafspraak gelijk in de aardappelsector.
    De industrie heeft dan een grondstof aan de prijs dat de boer net boven water houd als hij goed boert ,wat er teveel is zal moeten gelevert worden aan dagprijs ,maar die blijft toch laag omdat er genoeg gecontracteert is .Maar helaas als de weersomstandigheden eens echt tegen zit en de voederprijzen enorm hoog en de productie helaas te laag en je kunt het niet leveren ,wat dan dan ben je nog slechter af als het nu is .Arme boeren dan .Spijtig maar helaas 

  • koestal

  • francois xavier

    de organnisatie 'boerenbond' is niet de belangen behartiger van de b boer maar van hun eigen bedrijfswinsten en van de regeringen. voor hen is de boer maar een werkmiddel om hun eigen profijt te vergroten. boeren zijn mss wel lid van die bond maar 95 % van hen heeft totaal geen vertrouwen meer in hun organisatie. ze dzzijn al genoeg bedrogen geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.