Home

Nieuws 1723 x bekeken 2 reacties

Afzet voeding drastisch veranderen of landbouw loopt gevaar

Londen – De manier waarop levensmiddelen worden verkocht, moet drastisch omgegooid worden. Als dat niet gebeurt, heeft dat ernstige gevolgen voor de landbouw en het platteland.

Dat stellen de Britse boerenbonden na gezamenlijk overleg over de huidige crisis, vooral in de melkveehouderij maar ook in andere delen van de veehouderij. De bonden dringen er bij overheid, supermarkten, verwerkende industrie en de EU op aan de waarschuwingslichten dat de landbouw in een crisis verkeert niet te negeren. ''De ministers zullen moeten toegeven dat er iets fundamenteel verkeerd zit in de keten en zo snel mogelijk in actie moeten komen om dat recht te zetten. Vrijwillige gedragscodes werken niet, de regering moet er voor zorgen dat alle boeren een eerlijk contract voor de lange termijn krijgen zodat de risico's en beloningen eerlijker verdeeld worden. Ook moeten er snel regels komen voor de etikettering zodat duidelijk is wat uit het buitenland komt en wat Brits is. De overheid moet tevens helpen om nieuwe markten voor onze producten te openen.''

Stoppen met opwaarderen

"Supermarkten moeten stoppen met het onderwaarderen van producten als melk, alleen maar om klanten binnen te krijgen. Maak duidelijk dat alle voeding die je verkoopt afkomstig is van boeren die daarvoor eerlijk betaald worden. Het Britse publiek zegt steeds meer dat het Britse voeding wil, dat is alleen te verzekeren als de boer een duurzame opbrengst krijg en de producten een duidelijke verpakking hebben,'' aldus de verklaring na afloop van het crisisberaad.

Laatste reacties

  • Mozes

    Uit Engeland dezelfde geluiden als uit Frankrijk: eigen koe eerst, eigen varken eerst, eigen kip eerst, enz. Ik dacht dat we toch al bijna 60 jaar een gemeenschappelijke markt hebben? 
    Boeren in Engeland en Frankrijk hebben blijkbaar de onuitroeibare neiging om het buitenland aan te wijzen als oorzaak van het probleem om daarmee de eigen zwakte te ontkennen. 

  • PosthouwerBoerkamp

    Als dit 'normaal' moet heten, om alleen zaken uit je eigen land te willen verkopen, dus D-D-D of F-F-F of GB-GB-GB, dan moet NL dus gaan concurreren tegen landen met veel lagere kostprijs , door lage lonen, weinig regels en zo meteen alleen nog voedsel uit díe landen te importeren, omdat er zo'n beetje een eind komt aan kostprijs-verlaging door schaalvergroting. Dan kunnen we toch beter dírect beslissen om EU op te doeken, dan hebben we ook geen discussie over Griekenland meer.....

Of registreer je om te kunnen reageren.