Home

Nieuws 4 reactieslaatste update:19 aug 2015

Adviseur Koolen: 'Anders bouwen we een varkenshouderij met 10.000 varkens'

Vorden - Internetmiljonair Kees Koolen gaat een varkensstal bouwen, als de huidige plannen niet doorgaan. Zo valt te lezen in een brief aan de buurtbewoners over de geplande megastal aan de Polweg in Wichmond. Marcel Schiphorst, adviseur van Koolen, zet in de brief de plannen van Dutch Dairy Genetics B.V. uiteen en de fase waarin die zich bevinden.

In de een na laatste alinea van de brief valt te lezen: "Een alternatief voor deze plannen is om de bestaande vergunning op deze locatie te respecteren welke ruimte geeft om op korte termijn de varkenshouderij met circa 10.000 vleesvarkens opnieuw op te starten."
De brief is ook naar de burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst, waar Wichmond deel van uitmaakt, gestuurd. 
Een woordvoerder van de gemeente reageert: "We vinden het vreemd dat dit in die brief staat. De vergunning is bij ons ingediend voor 100 stuks rundvee en niet voor een varkenshouderij." De gemeente gaf een vergunning af voor de bouw van een stal voor 100 stuks melkvee. Daarna is er met het oog op uitbreiding een principeverzoek gedaan voor wijziging van het agrarisch bouwperceel, voor 138 stuks melkvee, 200 stuks jongvee en 50 fokstieren of overig rundvee ouder dan twee jaar. De gemeente houdt deze aanvraag aan, met het verzoek aan de initiatiefnemer om eerst de buurt in te lichten. Dat is middels deze brief gedaan.

Een medewerker van Schiphorst geeft aan: "Wij hebben niet de intentie om er een varkenshouderij te beginnen, dan moet u de brief goed lezen." Dutch Dairy Genetics gaat fase 1 bouwen. Voor fase 2 loopt de aanvraag. Bij Schiphorst is tot nu toe 'weinig reactie' op de brief gekomen.
Recent ontstond veel reuring over de megastal in Wichmond, toen bleek dat de ontwerpvergunning van de natuurbeschermingswet uitgaat van een stal van 1.455 dieren. Dit ging volgens Koolens woordvoerder alleen om de ammoniakrechten.
GroenLinks en PvdA in Gelderland hebben het provinciebestuur om opheldering over het plan voor de stal gevraagd.

Laatste reacties

 • werklust


  haha, wat een macht kun je hebben met veel geld.

 • agratax2

  Hier past maar een antwoord van de overheid; 'Eerst precies uitleggen wat u wilt en dat zwart op wit zetten,' Geen juridische spelletjes en woord puzzels, die nog de ambtenaren nog de burger kunnen/willen begrijpen.  Het gaat er niet om of de aanvrager veel of weinig geld heeft, het gaat hier over gelijke behandeling van aanvragen voor vergunningen. Persoonlijk zou ik brieven met dreigmenten als in deze beschreven per omgaande retourneren en niet als ontvangen wensen te bestempelen. Koolen wil iets wat naar alle waarschijnlijkheid geen draagkracht heeft in de omgeving en dus roept hij Krijg ik geen vergunning voor veel koeien, dan neem ik heel veel varkens of ik ga naar Brazilie. Laat hem gaan we hebben genoeg boeren in Nederland die al zijn potentiele koeien erbij kunnen melken zonder de steun van de burger te verkwanselen. Dit soort grootheidswaanzin past meer in een land van dictators en oligargen. Wees er op bedacht dat hij alles in het werk zal stellen om de fosfaatrechten van deze varkens om te zetten in fosfaatrechten voor melkvee. Hij lijkt steeds meer op het verwende kindje, dat zijn ouder tot wanhoop brengt om zijn zin te krijgen.

 • M.harmsen

  En salamitactiek toepassen. Fase voor fase het doorvoeren. Zodat mogelijke bezwaar makers keer op keer een advocaat het moeten laten aanvechten. Een paar keer over zich inlezen, veel kosten dus afhaken. Smerige spelletjes.


 • geen boer

  dit wordt allemaal wel heel onhandig gecommuniceerd door hulpsergeant Schiphorst. Wanneer je toch internationaal bezig wilt, zouden ze wellicht lering hebben moeten trekken uit die 'ferme de mille vaches' en dat non-starter project in Lincolnshire. Al te veel praatjes worden nergens gewaardeeerd, en in de Achterhoek al helemaal niet. Compliment voor de nuchtere reactie van die gemeenteambtenaar.
  Wat kun je trouwens in de Achterhoek fokken wat in Brazilie niet gaat?

Of registreer je om te kunnen reageren.