Home

Nieuws 9 reacties

ASR verdubbelt aankoop landbouwgrond

Utrecht - Verzekeraar ASR heeft afgelopen halfjaar meer dan twee keer zoveel landbouwgrond aangekocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

De vastgoedpoot van het genationaliseerde bedrijf kocht bij elkaar 1.846 hectare grond om die vervolgens uit te geven in langjarige pacht en erfpacht. De eerste helft van 2014 ging het nog om 717 hectare.

"Ondernemers in de akkerbouw en melkveehouderij hebben vertrouwen in de toekomst", zei Erik Somsen, directeur landelijk vastgoed bij ASR vastgoed vermogensbeheer, dinsdag. "De al eerder ingezette schaalvergroting in de melkveehouderij en akkerbouw zet verder door. Daardoor ontstaat in de markt een grotere vraag naar agrarische grond." Volgens Somsen speelt onzekerheid omtrent fosfaatrechten een rol. "Als je als veehouder wil groeien, lijkt hoe dan ook één ding zeker: je hebt grond nodig."

Bank terughoudend met krediet

Dat ASR het aantal grondfinancieringen op basis van pacht en erfpacht sterk ziet toenemen, komt volgens de verzekeraar ook doordat banken op dit moment nog terughoudend zijn met het verstrekken van krediet. Dat is onder meer gevolg van het feit dat banken van de overheid ruimere buffers moeten aanhouden. Banken zijn volgens ASR vaker bereid te financieren via erfpacht, omdat het risico dan gedeeld wordt.

De verzekeraar voorziet voor de komende jaren een verdere groei van zijn portefeuille landelijk vastgoed. De grotere vraag naar agrarische grond zorgt ook voor een stijging van de prijs. In het eerste kwartaal lag de prijs voor een hectare door de bank genomen €55.000 en dat is 3,5 procent hoger dan het gemiddelde over heel vorig jaar. Vooral de prijs van grasland is sterk opgelopen.

ASR belegt al meer dan 125 jaar in landelijk onroerend goed. Met een portefeuille van ongeveer 33.000 hectare grond is ASR de grootste private grondeigenaar van Nederland.

ANP/Boerderij

Laatste reacties

 • agratax2

  Moet ik de vraag naar grond duiden op -vertrouwen- in de toekomst? Of moet ik zeggen de boeren hopen dat schaalvergroting via (erf) pacht hun inkomen op peil houdt in de toekomst? Als boeren om deze sprongen te kunnen maken hun eigendommen tegen erfpacht waarde verkopen en daarmee de aan te kopen percelen finacieren samen met door verkoop aan de belegger zal dit de kapitaalkosten niet verlagen. Elk jaar komt er een pacht - / canon rekening in de bus, iets wat de man nu niet heeft met eigen land. Het vertrouwen in landbouw is zo groot dat beleggings maatschappijen zelf niet actief in landbouw gaan. Zij gaan voor de zekerheid van onroerendgoed zonder productie en markt risico.

 • Jaap39

  Sterfhuisconstructies.

 • ae-ea

  Dit is het begin van de staatsbedrijven, net als voorheen in het oostblok.

 • info36

  Pachten is armoede, verpachten is rijkdom. Zeker voor de vriendjes van Rutte.

 • koestal

  Ze krijgen met deze lage melkprijs nog veel meer grond aangeboden  en handen

 • lepercheron 46

  Wie hier aan mee doet is het begin van het einde.

 • pietbongers

  Als je geld heb is grond kopen en verpachten een goed en constant vergoeding ga je naar bank krijg je misschien 1 %  bij verpachting3 dubbele dus waarom niet meer kopen 

 • maatje 1904

  arm leven arm sterven.

 • tikka


  Als ik grond niet normaal gefinancierd kan krijgen dan wil ik hem niet. Tot nu toe weinig problemen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.