AlgemeenNieuws

ZLTO boos over Brabantse PAS-regels

Den Bosch – ZLTO noemt de Brabantse invulling van de PAS een ‘klap in het gezicht’. “Het vertrouwen is weg”, zegt bestuurder Herman van Ham.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie noemt de invulling van de provinciale stikstofregels ‘onfatsoenlijk bestuur’. Vrijdag vergaderen de Brabantse Staten. ZLTO werkt aan een brief waarin zij uiting geven aan hun ongenoegen. Van Ham: “De afgelopen vier jaar hebben we met de provincie intensief samengewerkt aan nieuwe duurzaamheidsregels voor de veehouderij. Deze regels waren gericht op innovatie van veehouderijen. De Brabantse PAS-regels staan daar haaks op. Ze belemmeren de veehouderij in grote delen van Brabant. In de praktijk komt het er op neer dat een stand still geldt voor het aantal dieren in Zuidoost- en Midden-Brabant. We voelen ons bedrogen.”

Nieuwe regels

De provincie kondigde in de nacht van 1 juli nieuwe regels af, die de ontwikkeling van bedrijven rond vier kwetsbare natuurgebieden beperken. De provincie heeft bepaald dat alleen ontwikkeling mogelijk is als de extra stikstofdepositie op kwetsbare Natura2000-gebieden in Zuidoost- en Midden-Brabant praktisch tot nul beperkt blijft. De verwachting was dat met invoering van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ontwikkeling juist weer mogelijk zou zijn. Van Ham: “Onder het mom van natuurbescherming wordt de Brabantse veehouderij een kopje kleiner gemaakt. Brabant heeft er een handje van om regels zeer ruim en naar eigen inzicht te interpreteren. Dat gebeurt nu ook weer. Landelijke natuurbeschermingsregels worden aangegrepen om de veehouderij in de provincie te beknotten.”

Nieuw bestuur

Sinds dit voorjaar heeft Brabant een nieuw provinciebestuur (VVD, SP, D66 en PVDA). Voor eerst in de Brabantse politieke geschiedenis regeert het CDA niet mee. Anne-Marie Spierings (D66) en Johan van den Hout (SP) zijn verantwoordelijk voor respectievelijk agrarische ontwikkeling en natuur.

Beheer
WP Admin