Home

Nieuws

Woede over Belgisch aanbod antibiotica

Brussel – Belgische dierenartsen zijn niet te spreken over een aanbod van antibiotica tegen sterk gereduceerde prijzen dat ze per email hebben ontvangen van Bayer HealthCare. De actie zet vooral kwaad bloed omdat er juist de laatste tijd veel kritische berichten verschijnen over het weer toenemende gebruik van antibiotica in de veeteelt. Dat meldt dagblad De Standaard.

De kortingen gelden ook voor middelen met breed spectrum, zoals Baytril, die gelden als het meest kritisch voor het in de hand werken van resistentie. Binnen het Amcra, het Belgische kenniscentrum op dit gebied waarin ook de boerenbonden zitting hebben, is als doel gesteld om het gebruik van antibiotica tegen 2020 te halveren en voor de meest kritische producten zelfs met driekwart te reduceren. Bayer is lid van de koepelorganisatie Pharma.be, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het Amcra. Voorzitter prof. Jeroen Dewulf zegt in De Standaard: "Het onderschrijft dus onrechtstreeks de doelstellingen van Amcra, maar dit soort acties staat daar haaks op."

Bayer HealthCare Animal Health zegt in een reactie dat de korting past in zijn commercieel beleid. Het ziet er geen tegenspraak in met verantwoord gebruik. "Wij stimuleren voorzichtig gebruik van onze producten met strikte richtlijnen en ondersteunen de dierenartsen, die daarin een belangrijke schakel zijn. Daarnaast moedigen wij methodes zonder antibiotica aan.''

Of registreer je om te kunnen reageren.