Home

Nieuws 10 reacties

Vrijwilligers tellen zomerganzen

Heiloo - Honderden vrijwilligers, jagers en deskundigen uit het hele land gaan zaterdagochtend op pad om zomerganzen te tellen.

In de afgelopen jaren zijn er al wel door verschillende groepen en provincies aparte tellingen geweest, maar het is de eerste keer dat vrijwilligers gezamenlijk het veld intrekken om de vogels te tellen.

Grootte overlast

Met de resultaten willen de natuurbeschermingsorganisaties in kaart brengen hoeveel ganzen er in het land zijn en hoe groot de overlast is die zij veroorzaken. Het gaat vooral om de grauwe gans, Canadese gans, brandgans (in Nederland broedende exemplaren) en Nijlgans. Een toename van het aantal ganzen kan een gevaar vormen voor de luchtvaart rondom Schiphol.

De resultaten van de telling worden in augustus bekendgemaakt. Vorig jaar werden 630.000 ganzen geteld.

Laatste reacties

 • peter 103

  Ik kan wel even helpen tellen, ze zijn hier niet te tellen en het aantal verdubbelt elk jaar met dank aan Staatsbosbeheer met hun aan leg van ganzenbroedgebieden.

 • Schaapje

  Hoe betrouwbaar zal deze telling zijn? 

 • PetervanKempen


  @Schaapje: Ik ben wezen tellen, helaas kon ik geen lid van de geitenwollensokkenclubs vinden die tijd ervoor over had en mee wilde.

  Ik ken die truc: als we er teveel hebben geteld roepen de sokken dat we er expres meer van maken. Tjonge jonge. Rij eens door noord holland, utrecht of bij ons in frieslang langs de weilanden die aan wateren grenzen dan zie je wat ik bedoel.

  Als van de winter de winterganzen terug komen en die brengen vogelgriep mee waar mensen ookm ziek van kunnen worden , dan moet je de stadmensen eens horen razen dat er wat aan gebeuren moet. Nu het de boer zijn gras kost zal het iedereen die op asfalt woont een zorg zijn. Dat is nederland voor je.

 • el

  Tellen helpt niet,een dubbelloops wel.

 • koestal

  ganzen op Schiphol  ? geef ze  dan geen landingsrechten !

 • Jaap39

  Extra vossen fokken kan ons ook van een aantal problemen verlossen. Ganzen verjagen, weidevogels etc. 
  Vliegtuigen weer veiliger dalen en opstijgen met minder verjaagkosten. 
   Dan kan weidevogel beleid ook afgeschaft worden. En kan geld besteedt worden aan schrijnende zorg kwesties. Pure winst door scherpe keuzes te maken. 
  Jammer voor de weidevogels maar wat we nu doen, gezien de predatie is toch ook een kansloze bezigheid. 

 • Zippie

  Te lang aan de waterpijp gelegen Jaap39?

 • J@gertje

  el # 4,
  Klopt helemaal.
  Ik ben ook wezen tellen.
  Afgelopen voorjaar kreeg ik voor het eerst ontheffing om vanaf 1 feb. koppelvormende ganzen te schieten.
  Door hier flink op te zitten en de eieren te prikken heb ik dit jaar slechts 23 grauwe ganzen en 4 nijlganzen geteld in mijn veld.
  Vorig jaar ging ik nog dik door de 200 stuks.
  Populatiebeheer werkt dus wel degelijk.
  Alleen het vinden van een teller uit de geitenwollen sokken club was al net zo onmogelijk als hulp vinden bij het eieren
  prikken uit die hoek.

 • Schaapje


  #3 hoef niet ver...in ons land zitten er honderden...en ons gebied meer dan 7500... dus ganzen tellen tja....

 • PetervanKempen

  Als je niet telt, kun je meemaken dat de sokken roepen dat het meevalt terwijl je er tot je nek in staat. Immers, staat niets op papier. zelfde als fietsendiefstallen, op papier zijn die elk jaar afgenomen, maar de gemiddelde nederlander met boerenlverstand weet wel beter....
  Ik denk dat de waarheid over een draaglijk aantal zomerganzen in ieder geval voorlopig komt uit de beide lopen van een hagelgeweer. De TBO's Natuurmonumenten en Vogelbescherming voorop verd...en het om in hun gebieden aan populatie beheer te doen , dus dan weet je het wel. Al te goed is buurmans gek. Buurman van die sokkenclubs zou ik als boer niet willen wezen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.