Home

Nieuws

Vion versterkt door Amerikaanse bank

Boxtel - Vion Food Group heeft een derde financier aangetrokken en krijgt daardoor meer financiële armslag. Ook is het bedrijf een commissaris rijker.

Maandag maakte de vleesverwerker bekend dat de Amerikaanse bank Merrill Lynch €40 miljoen investeert in het bedrijf, waarbij de financieringsruimte is verhoogd naar €125 miljoen. Dat is €25 miljoen euro meer dan tot nu toe. In juni bracht Vion Food al naar buiten een financieringsovereenkomst met ABN AMRO en NIBC voor €100 miljoen te hebben afgesloten. Deze lening wil het bedrijf benutten voor de financiering van het werkkapitaal. Het bankenconsortium dat het bedrijf financieel versterkt, is nu dus uitgebreid van twee naar drie.

Commissaris

Vion Food heeft niet alleen de financiële basis versterkt door Merill Lynch toe te voegen aan het bankensyndicaat, ook de Raad van Commissarissen is versterkt met Marieke Bax (54). Per 1 oktober treedt zij aan. Met haar benoeming is de Raad van Commissarissen van Vion Food compleet.

Marieke Bax staat te boek als een zeer ervaren commissaris met uitgebreide financiële kennis. Deze kennis deed zij op bij de vleesdivisie van Sara Lee Corporation. Ze wordt tevens voorzitter van de auditcommissie. Bax adviseert onder meer de directie van KPMG en is ook commissaris bij VastNed Retail. Daarnaast is ze mede-eigenaar van een adviesbureau op het gebied van juridisch, communicatief en financieel beleid.

Kint

De Raad van Commissarissen bestaat uit Sipko Schat (voorzitter), Marieke Bax (benoemd per 1 oktober a.s.), Tom Heidman (benoemd per 1 september a.s.), Toon van Hoof (ZLTO), Hans Huijbers (ZLTO), Ton van der Laan en Ronald Lotgerink. Eerder deze maand maakt Vion bekend dat de belg Francis Kint (53) per 1 september aan de slag gaat als nieuwe topman van het vleesconcern. Kint moet een strategie ontwikkelen die Vion in rustig vaarwater brengt. Dat betekent vertrouwen terugwinnen, zwarte cijfers schrijven, boeren tevreden houden en knopen doorhakken over verdere afslanking van het concern, vooral in Duitsland.

Over Vion

Vion Food Group is de grootste vleesproducent van Europa en boekte in 2014 een verlies van € 21 miljoen. Het nettoresultaat verbeterde met €244 miljoen ten opzichte van 2013, mits de verkoop van onderdelen buiten beschouwing wordt gelaten. De omzet daalde in 2014 van €7 miljard naar € 5 miljard. Dat kwam vooral door de verkoop van de divisie Vion Ingredients, maar ook door een gemiddeld lager prijspeil voor varkensvlees en rundvlees. Met voortgezette activiteiten kwam Vion uit op een bedrijfsresultaat van €58 miljoen in 2014, tegen €22 miljoen een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.