Home

Nieuws 5 reacties

Vijfde gebied 'vol' met PAS-meldingen

Arnhem - In vijf van de 177 Natura2000-gebieden waarvoor het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van kracht is, is de grenswaarde verlaagd naar 0,05 mol per hectare doordat de beschikbare ontwikkelingsruimte bijna is uitgeput.

Donderdag is een vijfde gebied toegevoegd: het  Natura2000-gebied Rijntakken, dat zich uitstrekt langs de Waal, de Nederrijn en de IJssel.

Vergunningaanvraag indienen

Eerder al was de grenswaarde in de natuurgebieden Alde Feanen, Lieftinghsbroek, Duinen Ameland en Duinen Schiermonnikoog verlaagd. De ingreep betekent dat een vergunningaanvraag moet worden ingediend bij ontwikkelingen die een depositie veroorzaken van meer dan 0,05 mol per hectare per jaar. Dat geldt ook voor bestaande situaties waarvoor nog geen Natuurbeschermingsvergunning is afgegeven. Voor bestaande situaties zal de vergunning doorgaans wel worden verstrekt.

In de Brabantse natuurgebieden Deurnsche Peel & Mariapeel, Groote Peel, Strabrechtse Heide & Beuven en Kampina & Oisterwijkse Vennen heeft de provincie al meteen bij de invoering van het PAS een grenswaarde van 0,05 mol per jaar per hectare ingesteld.

Laatste reacties

 • boerrick

  Stel ik wil over vijf jaar uitbreiden.
  Is er iemand die weet wat de mogelijkheden dan zijn. Of misschien meer of er dan nog een mogelijkheid is??

 • alco1

  Iedereen dacht met PAS ruimte te kunnen creêeren. Ik denk dat het een maatregel is om de boeren dwars te kunnen zitten.

 • tikka


  'legale'ammoniakrechten afnemen van diegene die hun vergunning niet voor de volle 100% hebben benut. Waarschijnlijk komt er vervolgens geen of nauwelijks ruimte, zeker niet bij degene nabij een natuurgebied.

 • koestal

  woon je dicht bij een natuurgebied ,dan wordt dan afgestraft

 • Elevage

  er is niemand die weet wat de toekomst zal brengen @boerrick.
  Maar ik weet wel dat in de loop van de jaren het aantal regels voor boeren er niet minder op is geworden, dus ik vrees het ergste

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.