Home

Nieuws

VS en Zwitserland sluiten deal over biologisch

Washington – De Verenigde Staten en Zwitserland erkennen in een overeenkomst de gelijkwaardigheid van elkaars biologische certificeringsprogramma's.

De overeenkomst betekent dat in Zwitserland gecertificeerde producten in de VS ook als biologisch mogen worden verkocht en vice versa. Het scheelt bedrijven kosten en tijd en bespaart inspectiediensten dubbel werk.

Controles

Eerder sloot de VS al vergelijkbare deals met zijn twee belangrijkste handelspartners, Canada en de EU, en de Aziatische landen Zuid-Korea en Japan. Voorafgaand aan de overeenkomst bezochten technische experts controles in het andere land. Volgens afspraak zullen experts periodiek controles blijven uitvoeren bij de verdragspartner om zeker te zijn dat de gelijkwaardigheid stand houdt.

Zwitsers geven veel uit aan biologisch

Zwitserland is met ruim 8 miljoen inwoners maar een kleine markt, maar het land behoort wel tot de rijkste ter wereld en bovendien wordt per hoofd van de bevolking nergens zoveel aan biologische producten uitgegeven als in Zwitserland. In 2013 gaven Zwitserse consumenten volgens brancheorganisatie Bio Suisse in supermarkten ongeveer €1,8 miljard uit aan biologische producten.

Markt voor biologisch in VS veel groter

De Amerikaanse biologische markt is een stuk groter. Vorig jaar groeide de markt 11 procent tot €32,3 miljard. De VS exporteert voor naar schatting €2,9 miljard aan biologische producten. Het betreft vooral groente en fruit, aldus het Amerikaanse ministerie van landbouw.

Akkoord met Noorwegen mogelijk

De vraag is of na de EU en Zwitserland ook Noorwegen met de VS een overeenkomst sluit. Noorwegen heeft net als IJsland al een dergelijke overeenkomst met de EU. De EU sloot eerder ook overeenkomsten met onder meer de VS, Canada, Japan, Zuid-Korea, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, India, Australië en Argentinië.

Of registreer je om te kunnen reageren.