Home

Nieuws

'Te weinig handelsfinanciering beschikbaar'

Addis Abeba – In Azië en Afrika is een fors tekort aan handelsfinanciering. Het gebrek aan geld frustreert de ontwikkeling van beide werelddelen. Kleine ondernemers in de vaak nog sterk agrarische economieën worden het meest getroffen.

Dat heeft directeur-generaal Roberto Azevêdo van de wereldhandelsorganisatie WTO gezegd bij een conferentie in Ethiopië.

Wat de Braziliaan betreft wordt meer ontwikkelingshulp juist op financiering van handelsstromen gericht. Overigens heeft Rabobank juist daarom een project in Afrika. De conferentie wordt bijgewoond door onder meer secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN, president Jim Yong Kim van de Wereldbank en premier Hailemariam Desalegn van Ethiopië.

In grote delen van Afrika en Azië worden economieën gedragen door kleine bedrijven. Maar het ontbreekt partijen vaak aan toegang tot de wereldmarkt, soms door gebrekkige infrastructuur of kwaliteit, maar ook door gebrek aan financieringen. Als prijzen op de wereldmarkt omhooggaan, zoals de graanhype enkele jaren geleden, profiteren deze ondernemers nauwelijks.

"Handel speelde een grote rol in de succesvolle wereldwijde campagne extreme armoede te halveren en het kan nog veel meer doen in de komende jaren", aldus Azevêdo. Volgens de WTO wordt tot 80 procent van de wereldwijde handel gesteund door financiering of kredietverzekeringen. Maar ontwikkelingslanden hebben nog altijd last van de financiële crisis van 2008.

"De toevoer van krediet is nog niet teruggekeerd naar normale niveaus." Volgens Azevêdo kan een kredietvraag van zo'n 110 tot 120 miljard dollar niet voldaan worden. In Azië zou sprake zijn van een tekort van één biljoen dollar, dus 1.000 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.