Home

Nieuws

Raízen bouwt cellulose-bio-ethanolfabriek

Piracicaba – Raízen heeft haar eerste fabriek voor tweede generatie biobrandstoffen in gebruik genomen.

De fabriek maakt bio-ethanol op basis van cellulose en heeft een productiecapaciteit van 26 miljoen liter per jaar, later dit jaar op te schalen naar 42 miljoen liter per jaar. Raízen is een joint venture van energiereus Shell en het Braziliaanse Cosan.

Cellulose wordt gewonnen uit houtschors. Het gebruik van conventionele biobrandstoffen op basis van eetbare gewassen liggen al jaren onder vuur omdat het voedselprijzen zou opdrijven en daardoor honger zou bevorderen. De fabriek staat in Piracicaba in de deelstaat São Paulo.

Premie op ethanolprijs

Raízen zegt al contracten te hebben gesloten met Europese afnemers. Die zijn volgens Raízen bereid voor de cellulose-ethanol 26 procent meer te betalen dan voor conventionele bio-ethanol. Het bedrijf is in Brazilië marktleider met bio-ethanol op basis van suikerriet, maar deze business is de laatste tijd weinig winstgevend geweest.

Kostptijs

De komende jaren wil Raizen acht tweede generatie biobrandstoffen bouwen. De uitbreiding zal echter alleen plaatsvinden als de kostprijs naar die van 'gewone' bio-ethanol toeschuift. Volgens de onderneming zal de kostprijs in 2017 al vergelijkbaar zijn en vanaf 2018 lager dan van bio-ethanol op basis van suikerriet.

Of registreer je om te kunnen reageren.