Home

Nieuws

RIVM waarschuwt voor ernstige smog

Den Haag - In grote delen van het land wordt zaterdag opnieuw ernstige smog door ozon verwacht. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat het om de hoogste ozonniveaus van de laatste tien jaar.

De verwachte concentratie kan bij iedereen klachten veroorzaken, dus ook bij mensen in goede gezondheid. Smog kan behalve irritatie aan keel, neus en ogen, hoesten en kortademigheid veroorzaken. Bij mensen met luchtwegaandoeningen kunnen klachten verergeren. Zware lichamelijke inspanning in de buitenlucht wordt afgeraden.

Ozonconcentraties

Donderdag waarschuwde het RIVM al voor ernstige smog en adviseerde mensen met luchtwegklachten in de middag en vroege avond binnen te blijven. In grote delen van het land waren hoge ozonconcentraties. Smog door ozon ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht, zoals stikstofoxiden. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dagen met hoge ozonconcentraties zijn vaak warme dagen met hoge zonkracht en weinig wind uit het zuidoosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.