Home

Nieuws 1 reactie

PAS-ruimte raakt op in Friesland en Groningen

Den Haag - In drie Natura2000-gebieden is de ontwikkelingsruimte bijna op. Het gaat om het laagveenmoeras Alde Feanen in Midden-Friesland, het Lieftinghsbroek in Zuidoost-Groningen en Duinen Ameland (Friesland).

Omdat in die gebieden 95 procent van de ontwikkelingsruimte is opgesoupeerd door meldingen, is de regel ingevoerd dat alle ontwikkelingen met een stikstofdepositie boven 0,05 mol per hectare per jaar alleen door een Natuurbeschermingswetvergunning kunnen worden toegelaten.

PAS

Bij de invoering van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is vastgelegd dat de mogelijkheid om depositie te melden zonder vergunningaanvraag mogelijk is tot een depositie van 1 mol per hectare per jaar.

In een aantal Brabantse Natura2000-gebieden (Kampina & Oisterwijkse Vennen, Strabrechtse Heide & Beuven, Deurnsche Peel & Mariapeel en Groote Peel) is al vanaf de invoering van het PAS door de provincies vastgelegd dat voor ontwikkelingen met een depositie boven 0,05 mol per hectare per jaar vergunningplichtig zijn.

Aerius

Het rekeninstrument Aerius is de afgelopen week zwaar op de proef gesteld. In de eerste twee dagen werd het systeem 16.000 keer gebruikt om berekeningen uit te voeren. Er werden 3.200 berekeningsrapporten door gebruikers opgevraagd en er werden 350 meldingen gedaan. De meldingen worden aan de provincies doorgegeven, die de verantwoordelijkheid hebben voor de beoordeling. De opgevraagde berekeningen kunnen worden gebruikt om een vergunning bij de provincie aan te vragen.

Eén reactie

  • Tearpoal

    Het fosfaatplafond is toch al bereikt. Wat heeft ruimte,of geen ruimte, in de PAS dan nog een meerwaarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.