AlgemeenNieuws

‘Ongelukken vooral door oudere trekkers’

Brussel – Een meerderheid van de ongelukken met trekkers op openbare wegen in Europa lijkt veroorzaakt te worden door oudere machines. Dat concludeert de Europese brancheorganisatie voor machinebouwers Cema op basis van cijfers van zeven EU-lidstaten. Cema roept op tot het aanleggen van een EU-database voor wegongelukken met trekkers.

Cema concludeert dat 56 procent van alle wegongelukken waarbij mensen gewond raken machines betreft die meer dan twaalf jaar gebruikt worden. Bij dodelijke ongelukken ligt het percentage op 69 procent. Cema gebruikte cijfers uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk en Finland.

Minder ongelukken met nieuwe machines

Het gemiddelde risico op een wegongeluk ligt volgens Cema bij nieuwe machines duidelijk lager. Deze machines worden ook een stuk intensiever gebruikt dan ouder materieel. Daardoor ligt het risico op een wegongeluk voor machines jonger dan dertien jaar per draaiuur volgens Cema ruim 80 procent lager dan bij oudere machines.

Verschillende oorzaken

Cema ziet verschillende oorzaken. Het intensievere gebruik van de nieuwere machines kan betekenen dat de boer of tuinder in kwestie behendiger met de machine kan omgaan. Nieuwe machines hebben bovendien meer veiligheidssystemen. Ten slotte denkt Cema dat bij oudere machines mogelijk meer aandacht nodig is voor reparaties en onderhoud.

Risico op serieuze verwondingen

De kans op een ongeluk waarbij iemand lichtgewond raakt ligt volgens Cema bij trekkers ouder dan 21 jaar op op ongeveer 1,1 per 1 miljoen draaiuren. Het risico op een dodelijk ongeluk of ongeluk waarbij iemand serieus gewond raakt, ligt op zo’n 0,7 per miljoen draaiuren. Bij trekkers jonger dan twaalf jaar ligt het percentage van de kans op een ongeluk waarbij iemand gewond raakt of sterft op ruim 0,2.

Cema roept op tot het inrichten van een EU-database, zodat beleid kan worden ontworpen dat het aantal ongelukken beperkt.

Beheer
WP Admin