Home

Nieuws 2 reacties

Onderzoek naar varkens als bron hepatitis

Den Haag - Nader onderzoek moet uitwijzen of varkens een rol spelen bij de toename van het aantal besmettingen van Hepatitis E (genotype 3) (HEV) bij de mens.

Onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zullen samen kijken naar mogelijke infectiebronnen en de methoden om daar onderzoek naar te doen. Daarbij speelt ook de mestverwerking en -handel een rol.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) schrijft dat aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een deskundigenberaad dat vorige maand is gehouden.

Sterke stijging besmettingen

Gebleken is dat sinds vorig jaar een plotseling sterke stijging is waargenomen van besmettingen met HEV bij mensen. De stijging wordt waargenomen bij bloeddonoren, bij patiënten en bij onderzoek naar bloedmonsters in laboratoria. Het gaat vooralsnog om kleine aantallen, maar volgens directeur Jaap van Dissel is het een indicatie dat er iets aan het veranderen is. De verandering gaat over het genotype 3, waarvan bekend is dat het ook bij varkens voorkomt. De besmetting kan van dier op mens worden overgedragen.

Het is echter nog onduidelijk waarom er meer besmettingen bij de mens worden gevonden. Omdat het virus bij mens en dier erfelijk verwant lijken te zijn, gaan deskundigen ervan uit dat varkens een belangrijke bron kunnen zijn. Er zijn aanwijzingen dat minstens de helft van de 10 miljoen slachtvarkens  een besmetting met HEV heeft doorgemaakt.

Veel dierenartsen besmet

Of en hoe er overdracht van varken op mens plaats heeft, is onduidelijk. Volgens Van Dissel kan het virus rechtstreeks overspringen, wat mogelijk verklaart waarom veel dierenartsen een besmetting hebben opgelopen (antistoffen in het bloed). Die besmettingen uiten zich echter niet in meer ziektegevallen. Varkenshouders of dierenartsen zijn niet vaker ziek dan andere burgers.

Er kan ook indirecte besmetting plaats hebben via besmet vlees, of via andere bronnen (verontreinigde groenten of fruit, zwemwater, producten uit het wild) of mogelijk ook via geneeskundige behandeling met materialen of medicijnen die varkensproducten bevatten.

Laatste reacties

  • niet

    tuurlijk de varkens weer!!! Hoe krijgen we ze het land uit!!! Wij zijn net een stelletje besmette mensen zo gaan ze ook in het ziekenhuis met je om als je daar komt is van de zotte!!!!

  • Demeter Griend

    Verbaast me niets,
    joden en moslims eten niet voor niets geen varkensvlees, ze waren in de oudheid van de bijbel, koran en thora echt niet dom, maar op dit gebied als gelovigen een tijd ver vooruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.