Home

Nieuws

Ondernemers tegen Brabants stikstofbeleid

Tilburg - Niet alleen vanuit de landbouw, ook vanuit de hoek van werkgevers is weerstand tegen het Brabantse stikstofbeleid. De provincie heeft regels aangekondigd die veel verder gaan dan het landelijk beleid. Werkgeversorganisaties vinden die schadelijk voor de economie.

Bedrijven in de buurt van natuurgebieden mogen voortaan alleen nog uitbreiden als dat niet leidt tot meer stikstof. Dit raakt niet alleen veehouderijen, ook andere bedrijven moeten aantonen dat ze eraan voldoen. Tegenstanders vrezen bureaucratische rompslomp.

'Regel werkt verlammend'

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) kondigde donderdag aan voor minstens vijf bedrijven te gaan aantonen dat de regel verlammend werkt. Die praktijktoets moet 'hard bewijs' opleveren voor de stelling dat de regionale economie 'op slot gaat'.

Proefproces voor boer op komst

De kans is groot dat de rechter zich op termijn zal uitspreken. Ook de ZLTO roert zich: de agrarische organisatie is samen met een boer uit de omgeving van de Deurnese Peel bezig met de aanvraag van een vergunning die zeer waarschijnlijk wordt afgewezen door de nieuwe regels. Als dat gebeurt, stapt de boer naar de rechter.

Het provinciebestuur vindt zo'n proefproces prima. ,,Heel goed'', reageerde gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur). ,,Snelle duidelijkheid is belangrijk voor iedereen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.