Home

Nieuws

Omvangrijke lobby rond TTIP

Brussel – Rond TTIP is een omvangrijke lobby gaande en de agribusiness is nog het meest actief. Dat meldt NGO Corporate Europe Observatory (CEO) op basis van eigen onderzoek.

Tussen januari 2012 en februari 2014 had het directoraat-generaal Handel van de Europese Commissie volgens CEO 597 ontmoetingen met lobbyisten achter gesloten deuren.

Tiende onderhandelingsronde TTIP

TTIP is het voorgenomen handels- en investeringsakkoord tussen de EU en VS, op dit moment de twee grootste economieën wereldwijd. Momenteel vindt in Brussel alweer de tiende onderhandelingsronde plaats. Vooral Europese NGO's lobbyen tegen TTIP, onder meer omdat een verdrag hoge Europese standaarden voor voedselveiligheid en duurzaamheid zou ondermijnen.

Meeste ontmoetingen met zakenleven

Van de ontmoetingen betrof 88 procent ontmoetingen met lobbyisten van het zakenleven. 9 procent was met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Dus tegenover elke ontmoeting met één van hen, stonden bijna tien ontmoetingen met zakenwereld. De overige ontmoetingen betreft vertegenwoordigers van publieke organisaties en de wetenschap.

 

VS en EU lobbyen samen

Volgens CEO was de zakenwereld in de lobby het zwaarst oververtegenwoordigd in de periode vlak nadat TTIP werd aangekondigd. Soms trekken lobbygroepen uit de VS en EU op verzoek van de EU-bureaucratie samen op. Zo vroeg DG Trade de Europese brancheorganisatie van producenten van gewasbescherming ECPA een serie aanknopingspunten voor diepere samenwerking met de VS te identificeren, idealiter al kortgesloten met hun Amerikaanse tegenhanger CropLife.

Landbouw goed vertegenwoordigd

De landbouw is in de lobby goed vertegenwoordigd. Zo'n 171 lobbybezoeken betrof de agribusiness. De belangen voor deze sector zijn ook groot. De EU is zowel de grootste exporteur als importeur van agrarische producten. Bepaalde sectoren, zoals de Franse rundvleessector, zijn met duurdere businessmodellen ook bezorgd over concurrentie vanuit de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.