Home

Nieuws 4 reacties

Nederland realiseert groot handelsoverschot

Heerlen - Nederland heeft het op zes na grootste handelsoverschot in de wereld en dat is voor een groot deel te danken aan de agribusiness.

Op de ranglijst moet ons land China, Duitsland, Saudi-Arabië, Rusland, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten boven zich dulden. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Grote rol agrocomplex

Een land heeft een handelsoverschot als het voor meer geld goederen exporteert dan importeert. Voor Nederland bedroeg dit overschot vorig jaar $85,6 miljard. De cijfers zijn afkomstig van Wereldhandelsorganisatie WTO en zijn inclusief doorvoer. Precieze cijfers over de land- en tuinbouw rapporteert het WTO nu niet, maar de rol van het agrocomplex is volgens het CBS groot.

Handelsoverschot land- en tuinbouw €28 miljard

Het statistiekbureau rapporteert op basis van eigen cijfers een handelsoverschot van €49,8 miljard wat bij de huidige wisselkoers neerkomt op circa $55 miljard. CBS rekent doorvoer niet mee. Wederuitvoer, waarbij een product ook wordt geïmporteerd om snel te worden uitgevoerd, telt bij het bureau wel mee. Bij wederuitvoer is het betreffende product eigendom geweest van een Nederlandse ingezetene, wat ook een Nederlandse BV vasn een buitenlands bedrijf kan zijn. Volgens de CBS-cijfers was de land- en tuinbouw in 2014 goed voor een handelsoverschot van ruim €28 miljard.

Concurrentiekracht

Een handelsoverschot duidt vaak op concurrentiekracht, aldus het CBS. Ook het uitvoeren van veel natuurlijke hulpbronnen, bijvoorbeeld ruwe aardolie, kan het cijfer opdrijven.

VS heeft grootste handelstekort

De Verenigde Staten hebben verreweg het grootste handelstekort in de goederenhandel. In 2014 bedroeg het tekort bijna $800 miljard, meer dan het overschot van China en Duitsland samen. Bijna de helft van het tekort komt door importen uit China. In Europa heeft Frankrijk een handelstekort van $96 miljard.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  nieuwsbericht van de regering, het is weer niet geluk om de kip met de gouden eieren te slachten, maar we geven de moed niet op, ooit zal het ons lukken

 • Mozes


  Frankrijk een tekort van 96 miljard! De Franse boeren moeten vooral door blijven gaan om met de Franse slag te werken, dan gaat Frankrijk Griekenland achterna. In Griekenland zijn de problemen ook ontstaan doordat de export steeds meer afnam en de import juist toenam. Dit werd betaald met steeds grotere leningen. 

 • fietskip

  Dus moet de Nederlandse overheid zo door gaan met het kapot maken van de Nederlandse agribusiness. Ik denk het niet he. Alle's duidelijk politiek?

 • Elevage

  kunnen we hier de regering mee om de oren slaan...........

Of registreer je om te kunnen reageren.