Home

Nieuws 20 reacties

Nederland overschrijdt ammoniakplafond

Brussel - Nederland voldoet nog niet aan de internationaal afgesproken normen voor ammoniakemissie. Volgens de jongste gegevens ligt de ammoniakemissie (vooral uit de veehouderij) in Nederland in 2013 boven het nationale emissieplafond van 128 kiloton.

Volgens de net uitgekomen rapportage van het European Environment Agency  is de emissie in Nederland 134 kiloton. Er is wel sprake van een voortdurende dalende trend. Van de totale ammoniakuitstoot is ongeveer 20 kiloton afkomstig van het verkeer.

Aanpassing van bestaande gegevens

Tot nog toe werd verondersteld dat Nederland al voldeed aan de internationale afspraken, maar nieuwe inzichten op op het gebied van ammoniakmeting hebben geleid tot een aanpassing van de bestaande gegevens.

RIVM: betere informatie over ammoniakemissie

In maart van dit jaar bracht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu al naar buiten dat er betere informatie beschikbaar is over de ammoniakemissie in Nederland. Daarbij werd uitgelegd dat de cijfers veranderden, maar dat de feitelijke uitstoot daarmee niet hoger werd. Het verschil bedraagt ongeveer 15 kiloton.

Meer ammoniak uit varkens en bemesting op het land

Vastgesteld werd bijvoorbeeld dat varkens meer ammoniak uitstootten dan eerder werd verondersteld. De emissiefactoren voor rundveestallen bleken in 2012 al te laag ingeschat, en werden om die reden verhoogd. Op het land aangewende mest bevatte meer stikstof, waardoor meer ammoniak vrijkwam.  En het verkeer droeg meer aan de ammoniakuitstoot bij dan eerder was berekend. Verder werd voor het eerst in de  berekening de uitstoot  van rijpende gewassen meegeteld, evenals de ammoniak die vrijkomt bij het gebruik van compost en slib.

Nederlandse uitstoot ammoniak daalt

Nederland behoort met  Finland, Duitsland, Spanje en Kroatië tot de overschrijders van het afgesproken plafond.  In de periode van 1990 tot 2013 is in Nederland de ammoniakuitstoot verminderd met 64 procent, volgens het rapport van de EEA.  

Finland slaagt er niet in de ammoniakuitstoot daadwerkelijk te verminderen (-1 procent in die periode). In Duitsland daalde de emissie met 15 procent en in Kroatië  met 40 procent. In Spanje was in dezelfde periode een stijging van 335 naar 379 kiloton ammoniak (+13 procent).

Koploper in verminderen ammoniakemissie

Nederland is binnen de Europese Unie bijna koploper in het verminderen van de ammoniakuitstoot. Alleen Bulgarije haalt een hoger percentage (73 procent) met een daling van 113 naar 30 kiloton ammoniakuitstoot. Het aandeel van Nederland in de totale ammoniakuitstoot in de Europese Unie halveerde tussen 1990 en 2013 van 7,1 naar 3,5 procent.

In de Europese Unie (28 lidstaten) is de ammoniakuitstoot in die periode met 27 procent afgenomen van 5273 tot 3848 kiloton.

Laatste reacties

 • haj146

  Wat een gelul in de ruimte. Aannames aannames en nog eens aannames. De ruimte in de PAS is dus nu wel weg. Laten we vooral alles korten. Zijn we hier over tien jaar een derde wereld land, iedereen blij ja

 • agratax2

  @aalderink. Maak je geen zorgen een derde wereld land worden we niet, want er zal geen hulpprogramma worden opgesteld door de huidige derde wereld.Mochten we door verschoning van lucht, land en water minder gaan verdienen, kunnen we ons erop beorpen, dat we 'In schoonheid ten onder gaan'. Toch een positieve gedachte voor de Grachtengordel bewoners en landhuis bezitters. 

 • schoenmakers1

  als ik het artikel goed lees kom ik maar tot een conclusie, degene die het plafon afgesproken heeft, heeft zijn of haar werk niet goed gedaan!!!!!!!

 • Fendtrijder

  <em>In hoeveel schoonmaakmiddelen zit  ammoniak wordt dit wel door  die domme Brusselse strontkliek mee geteld. Ammoniak word ook veel gebruikt in de schoonmaak wereld  daar word niet  overgesproken.  In elk aanrecht kast staat wel een fles. Maar het gewoon boertjes pesten die hebben geld. </em>

 • veldzicht

  Dat domme geleuter over dat amoniakplafond,hebben ze wel gekeken hoeveel
  CO2 en amoniak de gewassen uit de lucht halen en hoeveel zuurstof het oplevert?
  als je dat mee berekent kon het plaatje er voor de veehouderij  wel eens heel wat positiever uitzien.of komt dat de milieu beweging  niet zo goed uit?

 • zon

  dit soort wazige onderzoeken worden voor volledige waarheid door de politiek aangenomen en gebruikt om extra maatregelen door te voeren.

 • alco1

  Plafond moeten gemaakt worden naar de behoefte van het verbouw en daar kan dan de verwerking ook nog weer afgetrokken worden.
  Gezien de schaarste in de wereld ook een aantrekkelijke markt.

 • 344412

  Als ik de cijfers zie is Nederland weer eens koploper en beste jongetje van de klas. Krijgen vast een sticker van de juf.

 • joohoo

  Ik doe de amoniak in de airco is lekker koel en je ruikt niks

 • info36

  Op dit vlak heeft Nederland een topprestatie geleverd en toch is het nog niet goed genoeg. Veel Europese landen zien Nederland graag verdwijnen als landbouwconcurrent. 

 • veldzicht

  @34412 #8,nee een schop onder je kont van de juf.

 • info460


  Nederland is een klein landje in het grote Europa. Er zijn ongetwijfeld in ieder ander EU-land gebieden net zo groot als Nederland die boven de Nederlandse getallen uitkomen. Maar het GEMIDDELDE van die landen is lager, omdat er grotere gebieden zijn die dunbevolkt(er) zijn. Da's geen vergelijking! Beter is om te kijken naar uitstoot versus opbrengst. Dan staat NL ongetwijfeld op nr 1 van uitstootvriendelijkheid versus opbrengst. Dát is een stuurmiddel!

 • van der berg

  eerst duizenden hectares landbouwgrond in de natuur zetten en nu jammeren dat er overal overschotten van zijn. zelf de problemen maken en de oplossing bij de boer neerleggen en de zwarte piet naar de sector schuiven. geef eerst alle aangemaakte natuurgebieden dan maar terug. muts dijksma!!!!!

 • juur

  Geen overschrijdijng in natuurgebieden maar wel in woongebieden.
  De grootste stallen intensieve veehouderij  tussen 50 en 100 meter afstand van woningen  Ammoniakrechten van 5 stoppers clusteren. Wat zijn dat van mensen die dat kunnen bedenken. Ze weten een ding, dat past niet bij hen zelf in de buurt.

 • jwespo

  hoe bestaat het dat Duitsland minder ammoniak uitstoot terwijl er in de intensive veehouderei niets wordt gedaan aan reduktie van deze stof .
  in het artikel staat vooral de boer is de schuldige deze doet in Nederland al veel aan reduktie .
  in Duitsland word nooit over ammoniak gesproken in de agro sektor wel over stof en geur in Duitsland wordt veel mest bovengronds uit gereden zou daar geen vermindering kunnen zijn .
  in Nederland moet alles geinjecteerd worden ten koste vd weide vogels snapt U het nog ik niet ons op kosten jagen en ook nog zeggen dat de agro teveel ammoniak produceerd .

 • Foxxy

  Uit onderzoek is gebleken dat ze er ongeveer 20% naast kunnen zitten,  maar dat is ja zo'n kleine te verwaarlozen marge ...

 • geen boer

  als de donder de markerwaard inpolderen. Begrijp niet dat niemand daar ooit over begint. Is nu een ondiepe, troebele, dooie plas. Rentes historisch laag en het geeft werkgelegenheid voor de bouwsector die het hard nodig heeft.

 • Lin

  En dan uiteraard een foto van een stel varkens dicht op elkaar, dat de rest van het hok leeg is en het speelgoed zie je niet. Terwijl de varkenshouders al verplichte luchtwassers moeten hebben (terwijl er veel te weinig verdiend wordt). Wat een sensatie artikel weer.
  En zet er lekker een foto van de koeien bij want de melkveehouders groeien dusdanig dat die de cijfers straks laten stijgen. 

 • PetervanKempen


  Vervelende trend in artikel:  meteen op de agrarische sector te focussen. Hoeveel verkeersemissie is er verminderd en welke ingrepen staan die veroorzakers te wachten. NUL denk ik?

  Boeren als zwarte piet , ja,  er moet nodig weer gebrek en een hongerwinter komen.

  Kan Dijksma trimmen en het glas melk aan het eind van haar zoektocht naar lokaal voedsel , gegeven door een boer in noordholland aan die hongerige stadjers, weer gaan waarderen .

  Maar goed, ondank is werelds boeren loon: direct na het ontvangen van Zweeds wittebrood destijds, zetten de stedelingen toen geen bek meer op het meegekregen stuk roggebrood, helaas..........

 • Grensboerke


  Niet alleen ambtenaren te veel, maar ook onderzoekers te veel!

  Ga aub werken.

  De rekenregels aanpassen en het plafond hetzelfde laten?!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.