Home

Nieuws 15 reactieslaatste update:23 jul 2015

Meitelling kostte boeren veel hoofdbrekens

Doetinchem - Het invullen van de Gecombineerde Opgave 2015 was moeilijker dan vorig jaar en kostte meer tijd. Dat is de ervaring van boeren die meededen aan de Boerderij-enquête over de 'meitelling'. Uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) krijgt een onvoldoende met het rapportcijfer 4,9.

Het gros van de boeren (bijna 93 procent) was dit jaar langer bezig met het indienen van de opgave, inclusief percelen, dan voorgaande jaren.

Administratieve lasten niet omlaag

De overheid zet zich in om de administratieve lasten voor het bedrijfsleven te verlichten. Met de meitelling lukt het haar niet, want vijf jaar geleden wisten boeren de perceelsopgave sneller af te ronden dan dit jaar.

Uit een Boerderij-enquête in 2010 blijkt dat 75 procent van de boeren toen binnen drie uur de percelen hadden gecontroleerd en eventueel hadden aangepast. Dit jaar was 45 procent binnen drie uur klaar, 21 procent tussen drie en vijf uur en 11 procent tussen vijf en zeven uur. Ruim een vijfde was meer dan zeven uur kwijt voor de perceelsopgave.

'Applicatie gebruiksonvriendelijk'

Bijna de helft van de ondernemers, die grond hebben opgegeven, vindt de applicatie waarmee percelen aan-/afgemeld of gewijzigd kunnen worden (zeer) gebruiksonvriendelijk. Negen procent (zeer) gebruiksvriendelijk.

Een op drie langer dan zeven uur bezig

Kijkend naar de totale Gecombineerde Opgave, inclusief opgave percelen, was ruim een derde van de boeren langer dan zeven uur bezig. Bijna 30 procent van de indieners slaagde erin om de complete meitelling binnen drie uur af te ronden.

'Meitelling veel moeilijker'

Opvallend is dat twee derde van de deelnemers aan de enquête zegt dat het invullen van de Gecombineerde Opgave 'moeilijker tot 'veel moeilijker' was ten opzichte van voorgaande jaren. Uit een eigen peiling van toenmalige Dienst Regelingen in juli 2012 over de opgave gaf toen negen procent dit aan.

Vragen in opgave niet duidelijk

Uit de Boerderij-enquête blijkt verder dat 43 procent de applicatie van de meitelling als (zeer) gebruiksonvriendelijk ervaart. Ruim de helft vond bijvoorbeeld de vragen in de opgave niet duidelijk.

Vernieuwingen mogelijke oorzaak onvrede

Een oorzaak van de grote onvrede over de Rijksdienst en de Gecombineerde Opgave kan zijn dat er een aantal vernieuwingen waren in de opgave. Voor het eerst stond de opgave van percelen los van de Gecombineerde Opgave. Nieuw was ook dat veehouders met behulp van een luchtfoto moesten aangeven in welke stallen welke dieren zitten. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zorgde eveneens voor frisse onderdelen in de meitelling.

Laatste reacties

 • BenJ


  En dan had je nog de suggestieve! vragen (oa over de wijze van toediening van de mest) met de kleuterplaatjes. Irritant allemaal.

 • Elevage

  en een heleboel vragen waarvan ik me afvraag waarom ze dat willen weten, en waarvan ik denk dat het ze geen ene -piep- aangaat.

 • ikkethuis

  gewoon papieren opgave invullen. Als je een vraag niet wil beantwoorden, doe je het niet. handtekening er onder en op de post.

 • Alex63


  Een ontmoedigingsbeleid noem ik het.

  Het is toch van de zotte dat je voor dergelijke invulling al hulp van derden in moet vliegen!!

  Een ervaring met perceeltje intekenen, kostte een medewerker van RVO al ruim 2,5 uur dan denk ik begin er maar aan, dat kan toch niet dat zou toch niet mogen.

  Waarom zo ingewikkeld en waarom niet tevoren is iets uitproberen/testen.

  Dan heb ik het nog niet over hulp aanvraag, als je er doorheen ben prima mensen zijn vriendelijk genoeg maar eerst dat belritueel doorlopen, overigens wordt dat grif overgenomen want dergelijk telefonische techniek zie je overal bij diverse bedrijven en instanties, belachelijk en nog dikwijls betaald ook.

  Nee daar zouden ze best wel eens beter naar mogen kijken.

 • Meralco

  Dat intekenen van de percelen is rampzalig ingewikkeld. Ik ben een ervaren computergebruiker maar dat intekenen is zenuwslopend, vooral een perceel in een perceel tekenen is een crime. Dat moet veel gemakkelijker kunnen. Heeft de maker geen beroepseer? Prutswerk is het wat hij heeft afgeleverd. Ik begrijp ook niet waarom alles zo gedetailleerd moet, als de oppervlaktes kloppen kan bij een controle toch eenvoudig de juistheid van een opgave worden gecontroleerd.

 • glaasje

  Het was een grote ergenis die stomme opgave invullen.  Je hebt niks meer over je eigen bedrijf en percelen te zeggen. In Nederland willen ze hebben dat je  zelfstandig bent, maar heb je een boerenbedrijf dan wil de overheid  er alles over te zeggen hebben. En het is te gek voor woorden dat  je er bij heel veel vragen hulp bij moet regelen.

 • mtseshuis

  In 1 woord rampzalig die GO invullen dit jaar, als ze dat allemaal willen controleren, komen er het dubbele aantal controleurs achter het bureau en langs de weg! Bah! Ze zouden het zelf eens moeten doen met 30 percelen en ook nog eens (dubbele) Private Overeenkomsten om de betalingrechten (nog zo'n gedrocht, toeslagrechten ging eindelijk goed, veranderen ze weer alles) veilig te stellen (voor zover mogelijk, ook al zo'n gok).
  Kortom, volgend jaar gewoon maar op papier aanvragen, hebben ze mooi wat te doen daar in Assen. Telkens alle percelen overnieuw invullen (RVO zette alles terug op de basisinvulling, zodra je de percelen wijzigen wilt) als je er 1 bij krijgt, om moedeloos van te worden! ZEER SLECHT geregeld.

 • l coumans

  heb net de rekening van de adviseur op de deurmat gevonden 270 euries ex ga ik geen dag voor zweten achter de komputter

 • farmer135

  Het is gewoon om ons te pesten, echt serieus kun je zulke vragen niet nemen.

 • puinhoop

  Alsof een adviseur alles goed invult COUMANS! Misschien is hij het uitbetaalvinkje wel vergeten!!!! Dat is iets meer euries ex.

 • LUCTOR

  #10 Deze was dit jaar al aangevinkt als je bij een eerdere  vraag toeslagrechten had aangevraagd. Het is elk jaar een verrassing hoe de puzzel nu weer gelegd dient te worden. Het is net als met de bodem gesteldheid alles holt achteruit.

 • koestal

  Het is pesterij van ambtenaren en Dijksma,hoe kun je een boer het leven zuur maken ?

 • henky++

  Ik ben hbo-er en heb dit jaar voor het eerst de go niet zelf ingevuld. Het is toch te gek dat het zo ingewilkeld is dat een hbo -er het al niet meer kan. Ook de consequenties van het verkeerd invullen (al is het maar een verkeerd vinkje) zijn te groot.

 • Jaap39

  Dit hoort allemaal bij het anti ondernemers en ontmoedigingsbeleid van de overheid. 
  Het enige wat internationaal telt is een aantal multinationals en kapitalisten. Boeren moet je blijvend kortwieken.

 • a.t.herwijnen

  En dan nog maar niet te praten over de langzame internet verbinding in het buitengebied. Hierdoor zit je nog langer nodeloos achter de computer. #5 je hebt gelijk. Volgens mij zitten ze er op te kijken dat je een fout maakt.  De vragen over hoeveel dagen dat een loonwerker bij je werkt en hoeveel uren dat jezelf en je gezinsleden maakt zijn ook onzinnig.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.