Home

Nieuws 2 reacties

Meer Nederlanders als zzp'er aan de slag

Utrecht - Het aantal Nederlanders dat als zzp'er aan de slag gaat, neemt toe. Vooral de opkomst van groene energie zorgt voor veel nieuwe zzp-initiatieven, blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Kamer van Koophandel. Ook in de sector gezondheid en de bouw groeit het aantal zelfstandigen.

Afgelopen halfjaar werden in totaal 98.744 bedrijven gestart, een toename op jaarbasis van 0,6 procent. In bijna twee derde van de gevallen ging het om zzp'ers. Het aantal startende zzp'ers lag daarmee 2,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Ook het aantal zzp'ers dat de stekker uit hun eigen bedrijfje trok steeg, met 3 procent naar 33.361. In totaal zijn in het afgelopen halfjaar 59.067 bedrijven gestopt, wat 2,1 procent meer is dan een jaar eerder.

Terwijl het aantal zzp'ers per saldo groeit, neemt het aantal bedrijven in het mkb juist af. Dit komt vooral doordat er veel groothandels voor kantoorartikelen als ordners en enveloppen zijn verdwenen, aldus de KvK. In het midden- en kleinbedrijf is nog wel een groei te zien van het aantal kleinere eet- en drinkgelegenheden. Daarvan worden er nu meer opgericht.

Nu Nederland de crisis achter zich laat, gaan er daarbij steeds minder bedrijven failliet. Waren er in het eerste halfjaar van 2014 nog 3.392 bankroeten, dit jaar liep dit aantal terug tot 2.639. Dat komt neer  op bijna een kwart minder faillissementen. De verdere daling komt vooral doordat er minder mkb-bedrijven over de kop zijn gegaan. Maar ook bij de zzp'ers liet het aantal faillietverklaringen een duidelijke daling zien.

Laatste reacties

  • ikkethuis

    wat zou de situatie zijn van de zzpers die gestopt zijn?? ik denk niet goed!!

  • agratax2

    Wat zou de situatie zijn geweest van veel ZZP ers als ze nu nog onder de paraplu van een nette CAO hadden gewerkt? Ik denk beter dan nu. Velen werken bij dezelfde baas als voorheen, maar nu zonder sociaal vangnet, want dat is bij de geboden contractprijs niet haalbaar. De huidige ZZP is weer zo'n uitvinding van de politiek om de mensen uit de UWV data te krijgen en hiermee de belofte 'Minder werklozen in onze regering periode' waar te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.