Home

Nieuws 4 reacties

Maat wil Europese actie natuurregels

Brussel - Het Europees Parlement en de Europese raad van landbouwministers moeten werk maken van de evaluatie van de regels voor natuurgebieden, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Er is meer Europese inspanning nodig om de Vogel- en Habitatrichtlijn kritisch te bezien, vindt Maat.

De LTO-voorzitter zegt dat LTO Nederland met honderd leden heeft gekeken naar de belemmerende werking van de onder Europese regels aangewezen natuurgebieden (Natura2000). De belemmeringen worden niet alleen in Nederland ervaren, zo blijkt uit contacten met Belgische en Duitse collega's.

Grotere Europese inspanning

Maat is wel tevreden met de ruimte die staatssecretaris Sharon Dijksma via het Programma Aanpak Stikstof heeft gecreëerd, maar er is volgens hem een grotere Europese inspanning nodig. "Ik hoop op meer steun vanuit de Europese politiek", zegt hij. Een van de vragen die moeten worden beantwoord is of de doelstellingen die de lidstaten nastreven wel reel zijn. "We moeten de wetgeving beter maken, dat heet de Europese Commissie gezegd. Maar op dit punt zie ik nog te weinig inspanningen."

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  Actie door anderen kan ook helpen.
  De consultatie over de vogel- en habitatrichtlijn kan door iedereen tot 24 juli 2015 ingevuld worden via: <>#

 • PetervanKempen


  @ #1, helemaal mee eens.

  Ik heb namens de NOJG Fryslan NOP ook deze enquete ingevuld, hoewel geen boer maar boerenjagers,  zijn wij van mening dat de vrijheid die de TBO's krijgen van de Provincies om NIET aan fauna beheer te doen volgens de EU Habitatrischtlijn direct aanleiding is voor 11 miljoen euro ganzen schade bijvoorbeeld. Dus niet een voorbeeld van te strakke uitvoering van de regels, daar worden traditioneel in onze ondervinding alleen boeren en jagers mee opgezadeld.

  Hier gaat het over rechtsongelijkheid in het wel niet strikt toepassen van EUregels en daarmee benadeling van de professionele beroepsgroepen om de natuurgebieden heen .

  Pas wel op: want ik kreeg een NEP factuur gestuurd die aleen door invullen van mijn gegevens op deze enquete kan zijn gebeurd. <span style='text-decoration: underline;'>InterUm</span> Justitia bestaat niet en de aangehechte factuur bevat een VIRUS! :-(

  Groet aan u allen jagers , boeren en buitenmensen, en vooral reageren, conform reactie #1 dan moet men wel actie nemen!

 • Ishtar

  Maat heeft gelijk, alles is des chuld van anderen en vooral van Rusland.....
  Natuur regels zijn zooo overbodig.
  Immers boeren gaan echt niet uitbreiden bij lage prijzen en bij overaanbod.
  Dit is de voorzitter van de LTO, maw. 1 ding is zeker, voor de melkveesector heeft ie volledig gefaald.
  Waarom sturen jullie hem niet naar huis?

 • bankivahoen


  Waarom stuur jij hem niet naar huis?

Of registreer je om te kunnen reageren.