Home

Nieuws 17 reacties

'Boer moet meer status krijgen'

Wageningen - "Mijn grootste zorg is dat steeds minder jonge mensen nog boer willen worden. In bijvoorbeeld Oost-Europa liggen daardoor vruchtbare akkers braak. Het beroep zou meer status moeten krijgen en het werk moet lichter."

Dit zegt aldus Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University, in de nieuwste uitgave van Elsevier.

"Er komen twee miljard mensen bij, die moeten allemaal eten." Het veiligstellen van de voedselvoorziening is een van onze belangrijkste taken. "Technologie helpt om boeren wereldwijd efficiënter te laten werken. Het overbrengen van onze kennis hierover is van groot belang." Technologie helpt ook om voedsel langer houdbaar te maken, dat voorkomt verspilling, aldus Fresco.

Efficiënter produceren

"Zorg dat boeren in Azië, Afrika en Latijns-Amerika efficiënter kunnen produceren, zoals in West-Europa al gebeurt. Laat de overheid het bedrijfsleven bijvoorbeeld ruimte geven om daar kunstmest te leveren." Liefst in kleine zakjes. "Want zo'n boer kan geen 200-kilo-zak betalen. En een vrouwelijke boer kan die niet eens tillen."

Plofkip

Fresco over de discussie over de 'plofkip'. 'Ik kan er als wetenschapper geen moreel oordeel over geven, maar wel feiten aandragen. Bijvoorbeeld dat als je kippen meer ruimte geeft, ze elkaar meer gaan pikken. Of dat als je ze buiten zet, de kans op vogelgriep toeneemt."

Louise Fresco

FUNCTIE
• Bestuursvoorzitter Wageningen UR

NEVENFUNCTIES

• niet-uitvoerend bestuurder Unilever
• lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen
• lid Koninklijke Zweedse Academie voor Landbouw en Bosbouw
• lid Franse Académie d'Agriculture
• corresponderend lid Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen België
• adviesraad Amerikaanse World Food ­Prize
• lid strategische commissie OCP Group in Marokko, ­
's werelds grootste fosfaatexporteur

Laatste reacties

 • tonny60

  een betere kop op dit artikel
  BOEREN MOETEN MEER INKOMEN KRIJGEN

 • pinkeltje


  De professor hoeft zich geen zorgen te maken. Die grond wordt wel bewerkt en de koeien worden wel gemolken. Als het maar betaald wordt. En de boer die geen 200 kilo kunstmest kan betalen. Tja, wat kunnen we daar van verwachten? De grond in dat soort gebieden - mits het er een beetje lekker wil groeien - wordt wel door de Chinezen opgekocht. Wordt je blij van de manier waarop de toekomst zich gaat ontwikkelen? Misschien wel niet, maar ik zie nog niet wie dat gaat veranderen. Heb toevallig gisteravond nog eens op Google earth de feedlot van de Harris farms in Californië zitten bekijken. Als we het dan hebben over de trend naar grotere bedrijven dan is dat in veel gevallen een echte non-discussie.

 • agratax2

  @pinkeltje. Juist de Chinezen kopen de goede gronden op en sturen daarna de nodige Chinese gevangen om het werk te doen en het eten sturen ze eenvoudig terug naar China. Het land van productie en haar bevolking wordt hier niet beter van. Ze exporteren niet eens iets waar ze revenuen over kunnen vangen. Dit is modern Kolonialisme en doet denken aan de ontwikkeling van Australie. Hier konden gevangen nog kiezen of in de Engelse kerkers of verbannen naar Australie, de Chinezen worden eenvoudig naar de 'kolonie' verplaatst. Dit noemen we Land Grabbing.  

 • Ferm

  Zolang multinationals alle politieke vrijheid krijgen waardoor ze de primaire producenten kunnen en mogen uitbuiten, is alle mooie praat van onze politici en mensen in posities als die van Louise Fresco, alleen maar voor de bühne. 
  Zoals @ pinkeltje en @Agratax2 al aangeven, die voedselvoorziening komt er wel. 
  Alleen is al het politieke beleid erop gericht dat de multinational zich over de rug van de primaire producent kan verrijken, waarbij alle negatieve effecten daaruit voortvloeiend, door diezelfde overheid voor lief worden genomen. 
  Daar helpt het bevorden van status geven aan de primaire producent om deze te behouden, geen sikkepit aan. Het enige belang lijkt te zijn: hoe behouden we die primaire producent om deze praktijken zo lang mogelijk doorgang te kunnen laten vinden. 

 • Mozes


  De oplossing is heel eenvoudig @Paysanne: coöperaties. 

  Problemen zien wij vooral in landen waarin men te eenzijdig is gericht op individueel ondernemen zoals in Engeland en in landen waar men alles van de overheid verwacht zoals in Frankrijk. 

 • Fermer

  Zie de nevenfunctie's van mvr. Fresco, oa. Unilever en kunstmest, de grootste in- en verkopers van en aan boeren, en je weet waar haar belangen liggen.
  West Europa als voorbeeld voor landbouw noemen, maar daar in eigen land op af geven als te vervuilend middels gewasbescherming en bodemverontreiniging. Productie in andere werelddelen willen stimuleren, maar daar nu al alles door de multinationals weg laten slepen om in het rijke westen voor meer dollars te verkopen en plaatselijke bevolking met niets achterlatend.
  Die 2 miljard mensen meer kunnen nu al gemakkelijk gevoed worden, maar verspilling van voedsel in het westen, is veel lucratiever voor de multinationals dan hongerende mensen te eten geven.
  Zij zit in een positie waarin ze regeringen kan beinvloeden, laat dat haar taak zijn wanneer ze haar eigen verhaal serieus neemt, en niet via de media de gewone mensen haar 'betrokkenheid bij de wereld' voorop stellen, en zelf aan de andere kant haar zakken vullen. 

 • Fermer

  @Mozes, jazeker, problemen voor Franse en Engelse boeren.
  Niet voor de nederlandse melkvee-ondernemer natuurlijk.
  En jazeker, zoals ik je vorige week al heb uitgelegd, de problemen voor de primaire producent zijn 100% het gevolg van overheids- landelijk en EU- beleid.

 • Ferm

  @Mozes, de coöperatie FC is toch ook gewoon een multinational? Wat doen zij anders dan de niet-coöperaties, de particulieren? FC wil toch ook koste wat koste de Nedrlandse productie behouden over de rug van de producenten blijkt steeds meer? 

 • gerjan slingenbergh


  De braakliggende terreinen in Oost-Europa worden weer bewerkt als de boeren meer status krijgen? Het is puur propaganda voor de multinationals wat Fresco uitkraamt.

 • Elevage

  de lichtheid is geen reden om boer te worden/zijn/blijven. Het is toch een passie en iets dat je met je hart doet.
  Want voor de inkomsten en de status hoef je je niet druk te maken, die worden aan alle kanten gewoon in de grond gedrukt door allerlei partijen die nergens een fluit vanaf weten.

  En dat oostblokkers geen boer blijven komt misschien ook doordat ze niet zoveel subsidie krijgen en écht moeten werken, dan is boer-zijn niet populair.
  Maar goed, dat merken ze vanzelf als er geen eten meer is.............

 • joohoo


  Het verdien model is heilig en daarbij is alles toegestaan.
  Zolang er woekerwinsten zijn toegestaan buiten de boeren om zal er voedseltekort of honger blijven alleen al o de winst te vergroten.
  Agrofood bedrijven die beursgenoteerd zijn worden door de aandeelhouders gedreven tot meer tekort en zo meer winst.
  De burger zelf heeft hier de grootste stem.

 • Mozes

  @Paysanne #8, wat doet een coöperatie als FC anders dan een particulier? Op de eerste plaats hebben de leden leveringsrecht wat je bij een particulier niet hebt. Daarnaast is de opbrengst van de zuivelproducten minus de kosten de melkprijs die de boer beurt. De melkprijs is het resultaat van de coöperatie. Een zo hoog mogelijke melkprijs realiseren is het doel van de coöperatie. Bij een particulier is de melkprijs een kostenpost die zo laag mogelijk moet worden gehouden. Een zo hoog mogelijk dividend voor de aandeelhouders is het doel. Bij een coöperatie hebben de boeren een sterkere positie in de keten. Bij de particulier heeft de boer juist de zwakst mogelijke positie in de keten. In Engeland en Frankrijk waar men niet beschikt over sterke coöperaties zijn de boeren voortdurend bij de overheid aan het jengelen om hun te helpen. In Nederland en Duitsland zien wij dat niet. 

 • Ferm

  @Mozes, de boeren in Frankrijk hebben bij een particuliere fabriek ook leveringsrecht (naast leveringsPLICHT). Dat is het belangrijkste argument waar de politiek zich achter verschuilt om de contractualisering daar te verdedigen tegenover de boeren.
  Ik herinner me ook nog de uitspraak van FC: 'de grondstof is te duur'. Getuigd niet van een cooperatieve gedachte.
  Maar mooi dat al die boeren zo tevreden zijn in Nederland en Duitsland, dus vooral zo doorgaan dunkt me.
  Maar om het topic er weer bij te betrekken met mijn ractie #4,  blijkbaar als een multinational een cooperatie is, is alles geoorloofd @Mozes, omdat de leden hiermee instemmen? Want dat is jouw oplossing in reactie #5.
  Daarnaast blijkbaar grijp jij elk topic aan om Frankrijk in discrediet te brengen, van waar die angst voor Europa's tweede melkproducerende land?
  Franse boeren laten in ieder geval wel zien dat ze het zat zijn uitgebuit te worden.

 • YOMI


  Het is hoe dan ook een feit dat overal ter wereld steeds minder jongeren boer willen worden.
  De gemiddelde leeftijd van een boer is op dit moment in Amerika 60 jaar en in Japan zelfs 66 jaar. In Europs is 1 op de 3 boeren al ouder dan 65 jaar en in Nederland is nog geen 4% van de boeren jonger dan 35 jaar. De vergrijzing in de landbouw is groot.
  Hoe je het ook wendt of keert, wereldwijd zullen steeds minder boeren  meer mensen moeten gaan voeden. De zorg van Fresco daarover lijkt me terecht.
   

 • veldzicht

  Volgens mij is er totaal geen probleem,is er schaarste stijgen de prijzen komt er van zelf meer productie of je nu olie,koffie  graan of varkens produceert.
  nu is (nog) overal te veel van gevolg lage prijzen.

 • Mozes

  @Paysanne, in Frankrijk gaan boeren de straat op en eisen een oplossing van de politiek. In Nederland hebben onze voorouders de coöperaties opgericht waar wij verder op bouwen. Daarmee creëren wij onze eigen oplossing zonder politiek. 

 • LUCTOR

  Met alle respect voor mevr Fresco maar hoeveel mannelijke boeren zijn er die een zak van 200kilo tillen? Had toch iets meer verwacht van iemand met de status Prof.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.