Home

Nieuws 42 reactieslaatste update:10 jul 2015

Boeren boos over fosfaatrechten

Heerenveen – Melkveehouders in Noord-Nederland zijn boos en teleurgesteld over de invoering van fosfaatrechten.

Vooral een algehele korting op fosfaatrechten voor bedrijven, ook als ze niet zijn gegroeid of voldoende grond hebben, maakt de noordelijke boeren boos. Ook willen ze latente ruimte op kunnen vullen. Wat veel boeren ook steekt is dat anticiperend gedrag beloond lijkt te worden. Het gevoel leeft dat het Noorden moet bloeden voor uitbreiding van koeien in andere, meer intensieve veegebieden. Dat bleek op de eerste bijeenkomst voor leden van LTO Noord in het Abel Lenstra stadion in Heerenveen waar meer dan achthonderd melkveehouders op af kwamen.

Grote dilemma

Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij, trapte af met een toelichting en achtergrond bij de fosfaatbrief van Staatssecretaris Dijksma waarin ze de invoering van fosfaatrechten bekendmaakte. Het grootste dilemma is nu het verdelingsvraagstuk, volgens Romijn. "Hoe kunnen we weer onder het plafond uitkomen? LTO gaat zich maximaal inzetten om generiek korten te voorkomen en ruimte te krijgen voor knelgevallen."

Boosheid en onbegrip bij leden

Vervolgens kwamen de leden aan het woord. Er was boosheid en vooral ook onbegrip over de uitwerking van de regels. Die moeten er voor zorgen dat de melkveehouderij niet meer fosfaat produceert dan 84,9 miljoen kilo, het niveau van 2002. "Waarom pijn verdelen, ook over alle bedrijven die het mestprobleem niet veroorzaakt hebben?" De vraag houdt veel boeren bezig. En 'ruimte op eigen grond moet benut kunnen worden zonder dat je fosfaatrechten moet kopen', de zogenoemde latente ruimte. Veel gestelde vragen op de avond, en zeker ook eerder in de afgelopen week volgens LTO Noord bestuurder Jeanet Brandsma. Volgens Brandsma wordt nu gekeken hoe groot de latente ruimte is. Pas dan is duidelijk wat de gevolgen zijn als er rekening gehouden wordt. Meer ruimte voor de ene groep betekent immers dat anderen meer moeten inleveren. Maar in het Noorden leeft sterk de gedachte dat boeren daar er bekaaid afkomen in de plannen van Dijksma.

Spaghettistructuur

Melkveehouder Jacob Nijhof wees op circa '630.000 vrachtwagens met mest die vanuit het zuiden naar het noorden rijden.'  Hij mist een visie bij LTO Noord om dat 'probleem' op te lossen.

Janneke Snijder, voormalig VVD-kamerlid: "Die hele spaghettistructuur met mesttransporten, daar passen wij in het Noorden voor!"

Harm Holman stelde vast dat de zaal niet tevreden is met hoe LTO Noord het aspect grondgebondenheid heeft waargemaakt. "LTO Noord moet zich hard maken voor de grondgebonden melkveehouderij in Noord-Nederland en minder toegeven aan het intensieve zuiden. Ik vertik het om steeds het kind van de rekening te zijn."

Verdeeldheid

LTO Noord bestuurder Dirk Bruins wees er op dat het een besluit van Dijksma is, dat er een stevige discussie is geweest met de ZLTO en de coalitie verdeeld is over de aanpak. Volgens Bruins wordt er door LTO Noord op aangedrongen dat er geen korting komt voor grondgebonden bedrijven.

De bijeenkomst van LTO Noord in Heerenveen was de eerste in een serie van acht bijeenkomsten om de mening van leden te peilen. De volgende is op 9 juli in Markelo.

Lees meer over fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Er word nu net gedaan of grondgebondenheid alleen de wens is  van het noorden. Overal zitten boeren met dezelfde 'streek'  die ons geleverd  word.

 • japke33

  LTO gaat maximaal zijn best doen.......???

 • v w

  De meeste in t zuiden zijn idd intensiever maar hebben hier gewoon rechten voor gekocht in het verleden, dus zou oneerlijk zijn als die dan ook worden afgenomen ...daarnaast heeft het p-plafond niks met het overschot te maken,daar wordt geen onderscheid in gemaakt.als half akkerbouw Nederland ging koe melken zat je nog met het zelfde probleem. Probleem is dat de hoogte veelste laag en is LTO aan te rekenen dat ze hier ooit mee akkoord zijn gegaan

 • v w

  Hoogte van het plafond bedoelde ik

 • Hans Brasil

  Strebertjes, die hollandse boeren!  ze gaan over van het melkquotum  naar het fosfaatquotum, en tijdens die overgang, wat een verruiming inhoud, zijn er een stuk of wat die menen van die gelegenheid gebruik te moeten maken om zichzelf dan maar een beetje meer quotum te moeten toe-eigenen. Net kleine kinderen die eerst in de tram zaten en nu verder in de trein moeten. Ik zat hier het eerst, en de hele coupé is van mij!!!!

 • 344412

  Productie mest 180 miljoen kg, plaatsingsruimte 125 miljoen kg. Plafond is niet te laag, plaatsingsruimte wel, moet nodig wat omhoog. Overschot  blijft. Verder is overschrijding van plafond veroorzaakt door grote groeiers in Flevoland en Friesland, NOORD dus.

 • Rapsody

  Wij hebben vaak aan LTO gevraagd of ze 
  ons willen helpen naar Den Haag toe 
  oplossingen die wij aandragen mogelijk 
  te maken door de wet aantepassen.
  Wat doet LTO voor ons oftewel voor
  de sector ? HELEMAAL NIETS!
  Het zijn net zulke lamzakken als dat wat er in den haag zit. Wel of niet wat doen, aan het eind van de maand beuren ze hun toeslag , want salaris kan ik het niet noemen omdat ze helemaal niets verdiend hebben

 • joohoo

  Pas dan is duidelijk wat de gevolgen zijn ????. Potjandrie waar heb je de laatste tijd met je hooft in gezeten!.Dit is geen belangen behartiging.

 • 344412

  De LTO maakt geen wetten.

 • parnas


  gewoon 2014 voor de fosfaat rechten tellen.

  Niet teldatum 2 juli 2015. Is sneu voor de anderen die voor een gesloten bedrijfvoering gaan en nu in de 2e helft van 2015 vaarzen aan de melk krijgen die niet meer mee tellen terwijl altijd keurig aan quotum is gehouden. De flinke overschrijders en die vee overal vandaan hebben gesleept moeten niet kunnen worden beloont. Wie een groter fosfaatoverschot heeft dan 50 fosfaat per hectare gewoon eerst afromen. Bovendien kijken naar vergunningen e.d. of die kloppen bij het werkelijk te houden dieren. Die flink overvraagt heeft in NB vergunningen voor aantal dieren waar geen plaats voor is  ook gelijk straffen door een nieuw vergunning op te laten maken en bedrijf op slot doen totdat de vergunning past bij de werkelijke situatie.Anders worden ze weer beloond met amoniakrechten waar ze feitelijk ook geen recht op hebben en die een ander die wil uitbreiden weer niet kan gebruiken. Nu gratis fosfaatrechten door flink superheffing te betalen en straks weer gratis amoniakrechten door weer veel te veel te claimen.

  Lto pak dat gelijk ook eens aan.

   

   

 • koestal

  De Tweede Kamer moet het ook nog goedkeuren en die was grotendeels voor grondgebonden produktie

 • .....

  Hoe heeft die LTO in vredesnaam met zon laag fosfaatplafond in kunnen stemmen?

 • eg wel

  Moet de tweede kamer regelen wat onze 'belangen organisaties' laten liggen??
  Das ni best!

 • ikkethuis

  waarom niet gewoon het melkquotum wat je had, afzetten tegen het aantal fosfaat.
  Dat is het eerlijkste.  

 • hansh


  Het is toch te gek voor woorden dat veehouders die zich netjes aan de regels houden zonder mest overschot fosfaat moeten inleveren voor collega veehouders met overvolle stallen (50 /60%overbezetting) en of een enorm mest overschot, of voor de knelgevallen.

  Laat Minister Dijksma het fosfaat maar bij de vervuilers weg halen, Bv door te korten op het overschot aan fosfaat op de bedrijfen met een overschot.

   

 • Sjmens

  Jammer dat fosfaatrechten productiegebonden. Alleen met BEX kun je wat voordeel halen in  je fosfaateffecientie als het gaat om fosfaatrechten. Maïsboerderij zijn hiermee in het voordeel.
  al het fosfaat wat uit de markt wordt gehaald door export of verwerking/raffinage wordt niet afgetrokken. Weer een gemiste kans.

  En er is geen einddatum bedongen door LTO. Nu zitten we eindeloos hier aan vast. Zelfs als vraag uit wereld naar fosfaat aantrekt (immers fosfaatbronnen zijn bijna uitgeput en fosfaat wordt schaars) zitten wij vast aan dit quotum.

  tot zover ook de sense of urgency om mest als grondstof te zien. Er komt immers geen fosfaat meer bij, dus ook geen marktdruk om innovatieve oplossingen hiervoor te bedenken.

  EZ, LTO en NZO, ik hoop dat er eens ballen worden getoond in Brussel en iig het 'productiegebonden' er af gaat en een einddatum wordt gesteld.

 • johan.vandegraaf

  Misschien word het tijd om met die LTO te kappen een waardeloze club die boeren niks helpt , ja de verkeerde kant op dat plafond is om te beginnen veel te laag ingezet elke (beetje koopman snapt dat je hoog moet inzetten om iets lager gewoon op je getal uit te komen)neem vootbeeld aan de grieken als het over onderhandelen gaat!!!

 • LB Bona

  Wij boeren willen toch graag ondernemers of managers genoemd worden, nou proef ik dat de uitbreiders/groeiers die een aantal jaar geleden wel een visie hadden nu in de hoek gezet moeten worden.
  Die veehouders die maar bleven afwachten en dachten dat grote boeren investeerden in melkquotum en grote stallen dat die juist gek waren.
  Nu blijkt dat luiheid en achterover leunen niet beloond wordt, en maar denken dat we met 50 koeien kunnen rondkomen en het bedrijf ook nog kunnen doorgeven aan de jongere generatie.
  Ik wou dat het kon , maar dan hebben we een andere melkprijs nodig dit is misschien een tip voor LTO en de zuivelfabrieken 

 • hansvanbergen

  Misschien moeten veel boeren, waaronder Noorderlingen eens ff as zondasg middag een rondje Friesland doen. Rijdt U eens de snelweg Dokkum Leeuwarden. Of liever laat Uw partner rijden. Ondertussen kijkt U rond en telt het aantal nieuwe stallen die u ziet. Dat zijn er honderden. En deze zijn veel groter dan de stallen in Brabant! Cijfers tonen dit ook aan. In Friesland staan al enorm veel koeien en daar zijn er de afgelopen maanden en vooral de afgelopen dagen vele bijgekomen.  Misschien kunt U beter eerst even rekenen of U eigenlijk nog wel extensief bent! Dan realiseert u zich mischien meteen dat u met de huidige gang van zaken het beste af bent.

 • hansvanbergen

  Wat ik verder niet begrijp is dat er de afgelopen weken GESCHREEUWD is om regelgeving. Althans op de agrarische media. Er was de keuze tussen 2013 of 2014. Men heeft de slimste keuze gemaakt door 2015 te kiezen. Iets wat de overheid ALTIJD nog heeft gedaan bij ieder quotum. De laatste cijfers. Iedereen WIST dat ook want NIEMAND voerde nog vee af.  Nu zijn er nog een paar extensievelingen die dus niet 2013 willen niet 2014 niet 2015 maar 2016 2017 of 2024 oid want dan willen hun eindelijk misschien eventueel ook eens wat meer melkvee gaan houden.  En daar moeten boeren die nu WEL koeien hebben maar voor bloeden en die moeten weer uitgescholden worden net als alle zuiderlijke veehouders.

 • polsbroek

  LTO  wat is het jammer dat de beste stuurlui aan wal staan,want die holle vaten klinken het harst. Maar in een bestuur zie je ze niet.Het is zo makkelijk kretiek te geven ,Voor al afbrekende kritiek.

 • 344412

  👍Hans

 • Mozes

  Toen de grondgebondenheid aan de orde was, was ZLTO daar fel op tegen met als argument dat er ruimte moest zijn voor vrij ondernemerschap. 
  Nu de fosfaatrechten worden ingevoerd en extensieve veehouders de vrijheid willen houden om hun ruimte op eigen grond te gebruiken, is ZLTO hiertegen omdat het houden van koeien een verworven recht is. Dan hadden de extensieve boeren die koeien maar eerder moeten houden. Nu telt vrij ondernemerschap blijkbaar niet meer. 

 • Elevage

  gewoon een keer echt protesteren zoals de fransen dat doen!

 • Mozes

  @Hans van Bergen, in Friesland mogen de stallen ook groter zijn omdat ze daar meer grond hebben dan in Brabant. Als in Brabant de stallen net zo groot zouden zijn als in Friesland waar moet dat voer dan vandaan komen? 

 • tikka


  hans van Bergen,

  De noorderlingen hebben wel gelijk wat betreft latente ruimte vind ik, het is in mijn optiek oneerlijk dat iemand op basis van het hebben van een melkkoe in een bepaald jaar daar de rest van zijn carriere de vruchten van kan plukken. Degene met grond cq latente ruimte moet dan maar fosfaatrechten kopen???

   

  ik verwacht overigens dat er beperkingen komen aan de verhandelbaarheid van de rechten, degene met grond en weidegang krijgen denk ik voorrang/beter positie. De politiek moet nog aan het woord komen en die sparen geen boeren.

 • mtseshuis

  @mozes#25: hulde! Hier Overijsselse boer trouwens met grond en vee in evenwicht.  Oplossing: gewoon plafond omhoog, klaar! Had de overheid en LTO-NZO maar niet moeten slapen en 1 of 2 jaar geleden al moeten ingrijpen, dit diefstal achteraf. 
  Heb trouwens altijd al gezegd: Laat het quotum er maar mooi opblijven, we konden er weleens iets veel ergers voor terug krijgen. Tot slot heeft LTO gigantisch lopen slapen, zoals al eerder gezegd hierboven: Ze moeten een voorbeeld aan de Grieken nemen qua onderhandelen, dan werden we niet keer op keer genaaid

 • hansvanbergen

  @Mozes Brabant is AANZIENLIJK groter dan Friesland wah! Dan daarbij staat het meeste vee in het oosten. Ten westen van Eindhoven/Den Bosch is het al niet meer zo spannend. Tegen Zeeland aan liggen gewoon akkerbouwgebieden waar nauwelijks vee staat.  Het klimaat is hier veel gunstiger. Eerder voorjaar en later winter.  De opbrengsten zijn een stuk hoger.  En er wordt voldoende bemest. Extensieve bedrijven kunnen snel over mest beschikken vaak krijgt men daar gratis loonwerk voor terug. En bijna iedereen beregent fanatiek.

 • hansvanbergen

  Is altijd met nieuwe regels dat er mensen buiten de boot vallen. Had zelf ook heel graag wat meer rechten gehad!  Dan zijn er nog 17 miljoen Nederlanders die GEEN melkveefosfaat rechten hebben! Dan zijn er asielzoekers onderweg naar ons land die nu ontdekken dat als ze in Nederland een melkveebedrijf willen beginnen ze dan rechten moeten kopen! Is ook niet eerlijk.  Men is vooral heel boos nu er sprake is dat die rechten heel duur zouden zijn. Ik moet dat nog zien. immers er zijn er meer dan dat er melkquotum was.

 • WJHDKremer


  Lezen jullie de complete commentaren achteraf nog wel een door? Lijkt wel een kleuterklas. We wilden quotum weg, welnu het is weg. Er moet een nieuwe productiebeperking komen. Doet er niet toe welke weg gekozen wordt, het zal altijd voor een groep onrechtvaardig zijn. Accepteer dat nu maar gewoon en hoop dat je niet in de getroffen groep zit. Iedereen wil uitbreiden, dat kan niet dus teleurgesteld. Degenen die niet uitbreiden dreigen gekort te worden, ook teleurgesteld. Degenen die milieuverantwoord zouden kunnen uitbreiden mogen ook niet. Dus ook teleurgesteld.

  Conclusie: Melkquotum is niet weg, wordt alleen vervangen door andere stuurelement. Alleen jammer dat we pas na 2 maanden ontdekten dat dit ging gebeuren.

 • Jan van het Zand


  De mestwetgeving van 1986 was heel duidelijk. Grondgebondenheid. De dierlijke mest die een bedrijf produceert mag op eigen grond gebruikt worden tot een bepaald niveau. Daarboven afvoeren.  Het fosfaatplafond per sector is opgedrongen door de EU. Dat was een stommiteit.
  Een fosfaatplafond per sector is een ingreep in de keuzemogelijkheid van de agrarische ondernemer. Een beperking.

  De vervuiler betaalt, maar door de fosfaatrechten gaat de vervuiler beloond worden. Dat is niet duurzaam beleid voeren. Dat is de brutalen (die de grondgebondenheid aan de laars lappen) naar de mond praten.


 • vanWijnbergen

  @ LB BONA, Volgens mij begrijp je de verontwaardiging niet goed... extensief heeft niks met lui of achteroverleunen te maken en ook niet met de omvang van een bedrijf!  Invensteren in grond is ook een manier van ondernemen net als een grote stal bouwen en (veel) meer koeien te moeten willen melken. Waar het hier over gaat is dat juist die bedrijven die bv 250 koeien of meer op misschien maar 50 ha melken de frustratie is. Deze knallen door het fosfaat plafond heen zonder dat ze de mest zelf kunnen plaatsen. Zou het daarom eerlijk zijn dat melkveehouders die niet (veel) in koeien zijn uitgebreid wel op hun fosfaatquotum in moeten leveren?? Terwijl ze hun eigen mest kunnen plaatsen... Dacht het niet! Hetzelfde als de buurman bekeurd is omdat hij 150 km/uur rijdt en u en ik daar aan mee moeten betalen...

 • vanWijnbergen

  @ PAREL   Zo is het precies!!!

 • Jan van het Zand

  Hou het overzicht en kijk niet alleen naar het fosfaat.

  Het is over duidelijk dat de Provincie Brabant het noodzakelijk acht om de veehouderij in haar provincie aan banden te leggen en te laten inkrimpen.

  De fosfaatrechten verstrekken op basis van historie zoals Dijksma wil, loopt daarmee niet in gelijke pas met de wensen van de provincie Noord-Brabant..

  Het is raadzaam om de grondgebondenheid te herstellen. Ook in Brabant.
  Dat moet natuurlijk geleidelijk, maar in Brabant de fosfaatrechten laten behouden is een totaal verkeerd signaal van mevrouw Dijksma.

 • Foxxy

  Op een bepaald moment,  kan je ook gewoon van tafel opstaan, met de boodschap,  hiermee gaan wij,agrariërs in Nederland, niet akkoord !

  Draag uit naar Brussel , en bedenk iets nieuws !


 • blauwekei


  Politiek [lees ministerie]3 maanden zitten slapen alvorens in te grijpen.De rapen zijn nu gaar .De een verwijd de ander voor onbehoorlijl gedrag.

 • eg wel

  Foxxy@35
  Dat is het probleem van L.T.O. blijven praten/polderen.
  Er kan veel mee bereikt worden, de valkuil is, dat er aan een ieder waar mee gepraat wordt ook iets toegegeven moet worden.
  L.T.O. bestuurders willen aan het roer staan, en zetten leden en andere belangenbehartigers zo veel mogelijk buiten spel.

 • hansvanbergen

  Wat had lto dan moeten doen volgens jullie??Fosfaat rechten afpakken van boeren die
  1 stallen hebben
  2 melkstal of robots hebben
  3 tanklokaal met melktank
  4 voeropslag silo's
  5 machines uitkuilapparatuue
  6 melkvee en jongvee
  En die rechten dan geven aan akkerbouwers met een aardappel loods, voetbal clubs, defentie, Schiphol, Natuurmonumenten, Konimklijke Familie en andere land eigenaren. Zodat die samen met de extensieve boeren lekker fosfaat rechten eerst jaaareen kunnen verleasen en dan duur verkopen. Want dat is toch het enige doel! De extensieve boer gaat niet nu ineens wel vee houden.

 • alco1

  Er had gewoon niks gedaan moeten worden.
  De normale marktwerking, zonder bepaalde groepen  te benadelen cq te bevoordelen.
  Niemand zou er commentaar over kunnen leveren.

 • joohoo

  Ondanks de mooie woorden wordt grondgebonden gewoon los gelaten.
  Hoe ze dit gaan doen is afwachten maar de fosfaat rechten komen niet overeen met de afspraak die Dijksma met de kamer heeft gemaakt, zij heeft de kamer extra uitgelegd dat extensieve bedrijven  niet zouden worden gekort dan wel beperkt.
  LTO brengt toch een heel ander verhaal naar buiten.

 • 344412

  Iedereen doet net of grondgebondenheid is losgelaten, maar we hebben de AMVB die regelt dat voor uitbreiding en grond en mestverwerking en nu dus ook fosfaatrechten nodig zijn. Lijkt mij meer dan genoeg. Grondloos koeien gaan melken is zo sinds kort verboden.

 • koestal

  De uitbreiders hebben gezorgd dat het plafond doorbroken is ,laten ze die afromen

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.