Home

Nieuws 16 reactieslaatste update:31 aug 2015

LTO: Frankrijk heeft meer export nodig

Den Haag – De Franse noodmaatregelen voor veehouders zijn niet per se slecht, maar er zou meer focus moeten liggen op de export en een meer competitieve sector. Dat vindt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.

Maat denkt dat het noodplan, hoewel weinig liberaal, door Brussel goedgekeurd zal worden.

Frankrijk kondigde woensdag een 24-puntenplan aan dat de veehouderij gezond en winstgevend moet helpen te maken. Zo'n tien maatregelen moeten al op korte termijn effect hebben, zoals gesprekken met banken over het herstructureren van schulden en het instellen van een vrij groot garantiefonds.

In gesprek met supermarkten

Ook spreekt landbouwminister Stéphane Le Foll met supermarkten over gewenste prijsniveaus. Dat is op zichzelf opmerkelijk, vindt Maat, maar de gesprekken zijn niet dwingend.

'In geval van nood mag een land best veel'

Onder de andere maatregelen zijn onder meer een regeling ter stimulering van duurzame energie en de oproep aan overheidsinstellingen Franse waar in te kopen. Erg liberaal is het niet, erkent Maat, maar het kan vermoedelijk wel. "Brussel zal het pakket zeker onder de loep nemen. Maar in geval van een noodsituatie mag een land best veel."

Noodsituatie in Franse vleesindustrie

En van een noodsituatie is zeker in de Franse vleesindustrie wel sprake, vindt Maat. "Men heeft echt harde klappen moeten opvangen vanwege het sluiten van de Russische markt en het deels wegvallen van Griekenland en Noord-Afrika als afzetmarkten. Frankrijk exporteert traditioneel veel naar deze gebieden."

Nieuwe afzetmarkten vinden

Maat vindt de maatregelen te veel op Frankrijk gericht. Er komt een platform van €10 miljoen voor exportbevordering, maar deze maatregel steekt toch schril af bij de andere maatregelen. "Frankrijk moet nieuwe afzetmarkten vinden, en met het oog op de wereldmarkt concurrerender produceren."

Laatste reacties

 • Jaap39

  Alsof Nederland de klappen van de Russische boycot al te boven is.....
  Schone taak voor LTO dit enorme probleem bij mevrouw Sharon neer te leggen en zorgen voor compensatie. 

 • Schaap1975

  Volgens mij moet Maat zelf niet over een ander land gaan praten maar eerst zorgen dat in Nederland de zaken op orde zijn.
  Ik denk dat zijn volgende zorg zal zijn hoe houden we de leden en hoe komen er meer bij!!

 • agratax2

  Maat heeft een 'Heilig Geloof' dat de wereldmarkt de problemen oplost. Dat doet de Wereld Markt ook, maar dan moeten er eerst veel van boven bodemprijs producerende producenten hun productie staken. Dit betekent dat we nog miljoenen hectares marginale gronden of te 'dure gronden 'uit productie moeten nemen. Als dat gebeurt is er een grote kans, dat de Heilige markt van Maat een betere prijs laat zien voor de overgebleven producenten, tegelijk zal de honger onder de armen toenemen, omdat de huidige prijs voor hen al te hoog is, laat staan een nog hogere prijs. Maat zou er goed aan doen eens aan zijn -knappe koppen- te vragen om een oplossing te bedenken voor Voedselzekerheid tegen betaalbare prijzen. ik neem aan dat ook Maat niet zit te wachten op meer armoede op de wereld met de daarbij behorende onrust.

 • schoenmakers1

  maat heeft alleen zorgen dat zijn eigen salaris goed blijft

 • Mozes

  @agratax, vroegere jaren werd in linkse kringen verteld dat de beschermde Europese markt de landbouw in Afrika kapot maakte. Nu wordt in dezelfde linkse kringen vertelt dat de vrije markt de landbouw in Afrika kapot maakt. 

 • Mozes

  Ik ben het volledig met Albert Jan Maat eens dat de oplossing vooral moet komen door de Franse landbouw meer competitief te maken. 

 • Koen Franken

  Tja , en nog meer produceren , nog meer afhankelijkheid zijn van export . Als men dit als oplossing ziet zie ik het somber in voor agrarich Nederland .

 • gjh

  weer slap gelul van MAAT zoals gewoonlijk

 • hornblower

  sorry Maat , van de liberalen hebben de europese boeren niets, dan ook niets te verwachten. de liberale gedachte is:  eerst ik en de rest kan stikken. dat zie je overal waar het vrije   marktwerking spook rond dwaald. het is gewoon dingen en mensen tegen mekaar uitspelen zodat de groot verdieners nog meer op kunnen zwalken.

 • hornblower

  Trouwens ik zie Maat meer als  ds A.J.Maat. 

 • 27-07-1970

  Alle kosten worden sinds medio jaren 80, door het neo-liberalisme van Reagan en Thatcher, en door instelling van 'de vrije markt' met optimale volkomen concurrentie, gedragen door de factor Arbeid.  De factor Kapitaal/Vermogen wordt minder en minder belast.  Overheden zien nu pas echt in dat zij hun inkomsten (belastingen) alleen kunnen halen bij de factor Arbeid.  De factor Kapitaal/Vermogen is nu zo verglobaliseerd dat zij ongrijpbaar en onbelastbaar is geworden voor overheden. De echte Rijken worden rijker en de rest betaalt relatief te veel haar belasting aandeel.  De sterkste schouders de zwaarste lasten?? Pffff  Deze markt trend vertaalt zich ook in lagere tot geen marges, daar waar Arbeid nog een rol speelt. Vooral in Arbeidsinsensieve sectoren. Tot het moment (en dat moment komt snel) dat robotisering alle menselijke Arbeid verdringt en enkel de factor mondiale Kapitaal/Vermogen rendement opleverd. De 'race to the bottom' is onder het neo-liberalisme (Groot Kapitaal) medio jaren 80 al ingezet en zal de factor Arbeid geheel eroderen tot op het bot.
  Dit betekent het einde van de democratie, of misschien een nieuw begin na een volgende Verlichting in economisch denken en herziening van het economische systeem.

 • Mozes

  @27-07-1970, zal bij een andere manier van belasting heffen er geen verdergaande robotisering zijn? Oorzaak en gevolg in jou verhaal is volkomen ongeloofwaardig. 

 • agro1


  robotisering is geen bedreiging, maar een kans!!!! er is nog nog nooit iets ont-uitgevonden. fossiele instelling leidt tot niets. feed the world and starve.

 • Ishtar

  @13 robotisering is idd een kans.
  Kunnen de sector bestuurders niet vervangen worden door robots?
  Immers kan toch alleen maar beter worden?
  Bij een robot zit er nog een uitknop uit. als die dreigt falende besluiten te nemen.....
  Het reactieve klagen bij de sector bestuurders + amateurs van cda en vvd en sgp kunnen we dat ook niet automatiseren?


 • farmer4life1

  Watch and learn from China.... 
  Er worden daar omzetten veel mensen aan het werk gehouden, waar je hier denkt móet dat echt? 

  Puur om elké Chinees rustig te houden. Ik geloof niet in roboticering. Uiteindelijk heb je duurder mensen nodig om het robotje te maken. Als een werknemer versleten is, dan vervang je hem voor een nieuwe. 

  Klinkt ouderwets... Maar niemand kan sneller koeien aansluiten dan een mens. Als er in Nederland minder automatisering was, waren er geen 800.000 mensen werkeloos. Lijkt mij verschrikkelijk opstaan zonder doel. 

 • schoenmakers1

  als die 800000 mensen die werkeloos zijn het zo verschrikkelijk zouden vinden om op te staan zonder doel dan snap ik niet dat hier, wat is het, 800000 oosteuropeanen moeten zijn om het werk te doen.

  En ja, een robot kan misschien wel goedkoper zijn voor de ondernemer, maar voor het land is het altijd te duur om machines te maken om mensen geld te geven om niets te doen

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.